Simavi Rutgers Women On Wings English

World Menstrual Hygiene Day 2018

#deschaamtevoorbij

Je tas valt om en je tampons rollen door het café. Schaam jij je?
Jij misschien niet, maar je zult je verbazen hoeveel vrouwen zich nog schamen voor hun menstruatie. Zelfs in Nederland praten we er niet altijd openlijk over. We verstoppen onze tampon, gaan stiekem naar het toilet en doen alsof er niets aan de hand is. Terwijl het toch de gewoonste zaak van de wereld is.

Als er in een vooruitstrevende maatschappij als de onze al zoveel schaamte heerst rond iets dat iedere vrouw meemaakt, dan kun je je wel voorstellen hoe groot de uitdaging voor vrouwen in ontwikkelingslanden moet zijn. Het taboe dat heerst rondom menstruatie heeft voor deze vrouwen serieuze gevolgen in hun leven en ontwikkeling.

Help mee om het taboe te doorbreken en lees verder!

Om je voor te schamen

  • Je verliest gemiddeld 4 eetlepels bloed per menstruatie. Stel je voor dat je geen toegang hebt tot maandverband of tampons?
  • In India gebruiken veel meisjes en vrouwen gras, gedroogde bladeren, vodden, kranten, as of zand omdat ze geen toegang hebben tot maandverband of tampons.

Lees meer

Making periods normal

Met het programma Making Periods Normal zorgen WomenOnWings, Rutgers en Simavi ervoor dat 660.000 meisjes en vrouwen op het platteland in India tijdens hun menstruatieweek gewoon door kunnen gaan met hun dagelijkse activiteiten.

Lees meer

Doe mee!

Op 28 mei, tijdens World Menstrual Hygiene Day vragen Simavi, Rutgers en WomenOnWings aandacht voor de situatie van vrouwen in ontwikkelingslanden.
Want alleen door open te zijn over menstruatie doorbreken we wereldwijd het taboe en gaan we de schaamte voorbij.

Doe mee!

 

Om je voor te schamen

  • Augurken eten tijdens je menstruatie, kan dat?
  • Je kamer verlaten tijdens je menstruatie, doe je dat?
  • Je wassen tijdens je menstruatie, vind je dat normaal?

Rare vragen?

Niet voor veel meisjes in India. Schaamte en gebrek aan kennis rondom menstruatie heeft serieuze gevolgen voor hun gezondheid en ontwikkeling. Zij lopen vaak tegen beperkingen op als zij ongesteld zijn. Daarom is het zo belangrijk om meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden in hun kracht te zetten het taboe rond menstruatie te doorbreken.

Lees meer

 

Making Periods Normal

Resultaten in 3 jaar tijd

  • 660.000 meisjes en vrouwen weten hoe zij gezond en hygienisch met hun menstruatie om moeten gaan
  • Bijna 300.000 jongens en mannen zijn direct geinformeerd over menstruatie
  • 815 vrouwen zijn opgeleid om maandverband te verkopen en andere vrouwen in te lichten over hygiëne tijdens de menstruatie.

Als je meer wilt weten over dit project bekijk dan de interessante, leuke en ontroerende verhalen van meisjes en vrouwen die we bereikt hebben.

Bekijk meer filmpjes

#deschaamtevoorbij in India

bekijk video —

 

#deschaamtevoorbij

Op 28 mei, tijdens World Hygiene Day vragen Simavi, Rutgers en WomenOnWings aandacht voor de situatie van deze vrouwen. Want alleen door open te zijn over menstruatie doorbreken we wereldwijd het taboe en gaan we de schaamte voorbij.

Waar schaam jij je voor?

Doe mee!

 

Doe mee en maak een Lipstick Selfie

Op 28 mei, tijdens World Menstrual Hygiene Day gaan we de schaamte voorbij en doorbreken we wereldwijd het taboe rondom menstruatie.

  • Maak een selfie met ‘schaamrode’ lippen, deel jouw selfie met #deschaamtevoorbij en steun de uitdagingen van vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden.

Bovendien maak je kans op de exclusieve Emergency Tampon Necklace van ontwerpster Katarina Hornwall.

#deschaamtevoorbij

 

 

Chantal Heutink doet mee!

Herken je dit ook?
"Als tiener kocht ik met het schaamrood op mijn wangen maandverband of tampons. Ik had het gevoel of er heel groot op mijn voorhoofd stond: ‘Kijk háár eens, zij is ongesteld."
Door haar ervaringen in Afrika heeft zij geleerd om trots te zijn op haar menstruatie, zij gaat #deschaamtevoorbij.

  • Deel net als Chantal ook je verhaal of maak een selfie met 'bloedrode' lipstick en ga #deschaamtevoorbij. Je maakt dan kans op de exclusieve Emergency Tampon Necklace van ontwerpster Katarina Hornwall.

Lees de blog van Chantal

De campagne #deschaamtevoorbij en het Making Periods Normal programma zijn mede mogelijk gemaakt dankzij geweldige ondersteuning van Nationale Postcode Loterij.

Mail voor meer informatie over deze campagne naar: news@simavi.nl