3 vragen

Annabel Buzink

Annabel (24) studeerde Global Health aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze verbleef drie maanden op het Indonesische eiland Flores om onderzoek te doen naar menstruele hygiëne onder de vrouwen daar. Wat zijn haar bevindingen?

1

Wat was je eerste indruk van de situatie rondom menstruele hygiëne op het eiland Flores?

“Veel factoren dragen hier bij aan de problematiek rondom menstruele hygiëne. Zo speelt de beperkte toegang tot maandverband een rol, deze producten zijn niet altijd makkelijk te verkrijgen. Als er in de enige lokale kiosk waar maandverband wordt verkocht een man achter de kassa staat, beperkt dit ook de toegankelijkheid tot deze producten. In Flores is menstruatie  immers een cultureel gevoelig onderwerp en doen vrouwen er alles aan om hun maandelijkse periode te verbergen.

Culturele overtuigingen zijn een belangrijke factor; menstruatie wordt geassocieerd met onreinheid. Bijna alle vrouwen die ik heb gesproken wassen bijvoorbeeld hun haar niet als ze menstrueren. Als ze dit wel zouden doen, kan dit hoofdpijn of psychische problemen veroorzaken. Ook zijn er vrouwen die tijdens hun menstruatie niet oogsten, planten of taarten bakken. Zij denken namelijk dat dit ervoor zorgt dat de producten die ze dan maken mislukken.

Er is een gebrek aan kennis over menstruatie. Vrouwen hebben vaak geen idee wat hun overkomt als ze ongesteld zijn en zitten vol vragen. Tijdens mijn interviews grepen zij dan ook de kans om allerlei vragen te stellen: hoe het komt dat ze buikpijn hebben; of ze tijdens hun menstruatie koffie kunnen drinken; of ik iets tegen de hoofdpijn heb. Het is belangrijk om hun kennis te vergroten, zodat gezondheidsrisico’s kunnen worden voorkomen en menstruatie kan worden gezien als een normale verandering in het lichaam van een vrouw.”

2

Welke moeilijkheden ben je tegen gekomen tijdens je onderzoek? En hoe ging je hiermee om?

“Onderzoek doen in een land dat je niet kent en waar je de taal niet volledig beheerst, is lastig. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en een tolk te hebben die je goed begrijpt. Zo kun je ervoor zorgen dat de onderzoeksgegevens die verloren gaan door reistijd en het vertalen minimaal zijn.

Verder ligt het onderwerp menstruatie hier cultureel gevoelig.  Als je een vrouw op Flores vraagt of er in haar dorp problemen zijn omtrent menstruele hygiëne, dan zal ze dit waarschijnlijk in eerste instantie ontkennen. Wanneer je haar vervolgens vraagt naar problemen van de buurvrouw of andere vrouwen uit het dorp, weet ze vaak heel veel te vertellen. Ik heb veel tijd en energie gestoken in het contact met de vrouwen en geprobeerd een vertrouwelijke  en neutrale omgeving te creëren waarin zij zich veilig voelden om openlijk te spreken. Om dit te doen, heb ik alleen vrouwelijke tolken, assistenten en medewerkers betrokken in het onderzoek. Ik heb aparte focusgroep gesprekken gehouden met mannen om hun invloed op het menstruele hygiëne gedrag van vrouwen te onderzoeken.”

3

Welke mogelijkheden ziet je om de situatie te verbeteren?

“Hoewel de toegang tot water en toiletten in Indonesië de afgelopen jaren flink is toegenomen, wordt er in water, sanitatie en hygiëne projecten vaak geen rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Vrouwen hebben nu eenmaal andere behoeftes dan mannen: zij hebben bijvoorbeeld tijdens hun menstruatie schoon water nodig om hun ondergoed grondig te kunnen wassen, een vuilnisbak om hun maandverband in weg te gooien en kennis over hun menstruatiecyclus en hoe ze hier op een hygiënische manier mee om kunnen gaan.

Kleine details zoals een privé plaats waar ze hun maandverband kunnen wisselen kan er al voor zorgen dat vrouwen niet de hele dag met hun maandverband rondlopen en dit voorkomt dan weer infecties. Het is dus belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het thema menstruele hygiëne bij het ontwerpen van nieuwe toiletblokken, maar ook binnen water, sanitatie en hygiëne projecten en beleid.

Verder denk ik dat recyclebaar en milieuvriendelijk maandverband -dat makkelijk te gebruiken is én goed zit – een goede oplossing kan zijn voor deze vrouwen. Een groot probleem in deze gebieden is namelijk dat vrouwen geen mogelijkheid hebben om hun maandverband weg te gooien; ze spoelen ze het door de wc en dit zorgt voor verstoppingen. Herbruikbaar of milieuvriendelijk maandverband is een veel hygiënischer oplossing dan de oude kleren of dubbele lagen ondergoed die vrouwen nu vaak gebruiken. Bovendien biedt dit vrouwen de mogelijkheid om inkomsten te generen met de productie van deze producten.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Hygiëne
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen

Related stories