3 vragen

3 vragen aan onze ambassadeur Barry Atsma

19 november is het Wereldtoiletdag; een dag om stil te staan bij het feit dat nog steeds 1/3 van de wereldbevolking geen toegang heeft tot een schoon toilet. Met de campagne #toiletselfie vragen we aandacht voor dit wereldwijde, onderbelichte probleem. Als aftrap van de campagne loste onze ambassadeur Barry Atsma het startschot voor de duizend renners die meededen aan de Startbaanrun. Onder het motto ‘Race mee voor een plee’ vragen we op een ludieke en eigentijdse manier aandacht voor goede sanitaire voorzieningen voor iedereen. We spraken met Barry over zijn rol als ambassadeur en over de campagne.

1

Waarom heb jij een #toiletselfie gepost?

Om aandacht te vragen voor een onderbelicht probleem in een groot deel van de wereld. Ik heb zelf de mazzel dat ik altijd een sjiek, schoon toilet in de buurt heb met schoon water om mijn handen te wassen. Dat lijkt iets heel gewoons, maar voor 2,4 miljard mensen is dat een onbereikbare droom. Door de toiletselfie hoop ik dat wij hier, in onze veilige luxe bubbel, iets meer bewust worden van de mazzel die we daarmee hebben en ik hoop natuurlijk vervolgens dat mensen massaal geld gaan doneren aan Simavi. Simavi kan dan met hele concrete projecten de toiletvoorzieningen in dorpen in Azië en Afrika helpen aanleggen.

2

Waarom is een schone wc belangrijk?

Het is voor ons bijna niet meer te snappen, omdat we het zo gewoon vinden, maar een schoon toilet en goede hygiëne zijn ongelofelijk belangrijk voor een goede gezondheid. In grote delen van de wereld moeten kinderen naar school waar geen schone wc’s zijn. Dat betekent dat de kids vaak ziek worden en soms zelfs overlijden aan iets simpels als diarree. Als ze het wel overleven, missen ze wel heel veel van school en staan ze gelijk al op achterstand. Maar ook hun ouders zijn door gebrekkige hygiëne vatbaar voor allerlei ziektes, waardoor ze minder kunnen werken en niet genoeg verdienen om een betere toekomst op te bouwen. Zo zijn er letterlijk miljarden mensen die door het ontbreken van een schone wc terecht komen in een negatieve spiraal van regelmatig ziek zijn, inkomsten mislopen en stagnerende ontwikkeling. Met een simpel iets als een schone wc kan hun kwaliteit van leven heel sterk verbeteren. Alleen als je gezond bent heb je de energie en mogelijkheid om jezelf een betere toekomst te geven.

3

Hoe ben jij verbonden met Simavi?

Ik ben sinds kort ambassadeur voor Simavi en ben echt geraakt door de fantastische projecten waarmee Simavi al die gemeenschappen in Afrika en Azië een gezondere en vitalere basis geeft. Ik ga proberen op allerlei manieren Simavi onder de aandacht te brengen. Soms met kleine berichtjes op de social media, soms door bijvoorbeeld bij een sponsorloop een startschot te geven en mensen aan te moedigen, soms door in een tv-programma te vertellen over de concrete en zinnige projecten van Simavi en soms door in het vliegtuig te stappen en een project in Afrika of Azië te bezoeken en verslag te doen van wat ik daar allemaal zie en meemaak. In ieder geval voel ik me als vader van Zoë en Charley verantwoordelijk om iets te doen voor gezinnen die vechten voor overleving. Mijn dochters groeien op in een zeldzaam goed georganiseerd landje en al die dochters en ouders daar verdienen onze kennis en hulp.

 

Barry Atsma

Start de conversatie

Deel dit artikel

Toiletten
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen