3 vragen

3 vragen aan demissionair minister Ploumen

‘She decides is harder nodig dan ooit.’ Dat was de boodschap van demissionair minister Lilianne Ploumen na afloop van haar tweedaagse werkbezoek in Kenia, waar ze verschillende programma’s voor seksuele gezondheid, gezinsplanning en veilige abortus bezocht. Inclusief het ´Get UP Speak Out´ programma, een gezamenlijk programma ontwikkeld door Simavi, Rutgers, CHOICE for Youth and Sexuality, Dance4life, Stop AIDS Now! en International Planned Parenthood Federation (IPPF). We spraken met Ploumen over haar veldbezoek.

1

Wat was het doel van uw bezoek en wat verwachtte u te zien?

“Kenia is een van de landen waar de Mexico City Policy (MCP) naar verwachting de grootste impact zal hebben, omdat de vraag naar SRGR- (Seksuele Reproductieve Gezondheid en Rechten) diensten hoog is en Kenia sterk afhankelijk is van USAID om deze SRGR diensten te leveren. De sterftecijfers voor moeders zijn hoog en een van de belangrijkste oorzaken hiervan zijn bloedingen, die vaak voorkomen tijdens of na de bevalling of onveilige abortussen. Met dit bezoek kon ik met eigen ogen zien hoe organisaties die zich inzetten voor gezinsplanning het leven van vrouwen en meisjes verbeteren, hoe deze organisaties door het MCP zullen worden beïnvloed en dus wat de impact op Keniaanse vrouwen en meisjes zal zijn.”

2

Wat heeft u geleerd van het bezoeken van de programma's en het praten met jonge mensen in Kisumu? En wat heeft diepe indruk op u gemaakt?

“Wat de meeste indruk op mij maakte, waren de persoonlijke verhalen van Keniaanse vrouwen en meisjes over hoe de toegang tot SRGR diensten hun leven heeft beïnvloed. Ik hoorde verhalen over wanhopige armoede, onderdrukking, kindhuwelijken en moedersterfte, tegen de achtergrond van de bredere gevolgen van overbevolking, migratie en economische stagnatie. De waarde van de programma’s die ik in Kibera en Kisumu heb bezocht, is duidelijk. Elke dag proberen deze organisaties het leven van de Keniaanse vrouwen en meiden te verbeteren door hen te onderwijzen en zo betere economisch kansen te creëren, en door seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten en informatie te verstrekken.

De kracht en het optimisme van de vele jonge vrouwen die ik ontmoette heeft een diepe indruk achterlaten. En natuurlijk, de moedige mensen van organisaties zoals CSA en K Met in Kisumu en het CSE-project Africa Alive in Nairobi, die bereid zijn te werken in moeilijke omstandigheden die door MCP nog moeilijker zijn geworden. Hun inzet om levens te redden en jonge vrouwen een betere toekomst te bieden is een goed voorbeeld voor iedereen.
Deze reis laat zien dat SRGR nauw verweven is met economische ontwikkeling. We kunnen deze vrouwen en meisjes niet laten vallen. De kosten zouden gewoon te hoog zijn. Na al deze verhalen, ben ik zelfs nog meer van overtuigd van de noodzaak van She Decides.”

3

Op welke prestaties bent u het meest trots en wat ziet u als de grootste SRGR uitdaging(en)? Hoe speelt Trumps beslissing om de Global Gag Rule opnieuw in te voeren, hierbij een rol?

“We hebben niet alleen meer dan 182 miljoen euro opgehaald; we hebben ook steun gekregen van vele organisaties, waaronder NGO’s en particuliere stichtingen én meer dan 50 andere landen van over de hele wereld. De uitdaging ligt in het vinden van manieren om te zorgen voor verdere politieke en financiële ondersteuning, het delen van kennis en data en de aandacht voor She Decides te verhogen, zodat SRGR-organisaties kunnen doorgaan met hun werk. Er is nog veel te doen, maar ondanks dat, ben ik ervan overtuigd dat we vooruitgang zullen boeken door de uitgebreide steun die She Decides tot nu toe heeft verkregen.

De grootste uitdagingen zijn de hoge moedersterftecijfers, gecombineerd met een zeer jonge bevolking en beperkte kansen voor meisjes en vrouwen om te beslissen over wanneer, met wie en hoeveel kinderen ze willen. Er is ook een noodzaak om het stigma over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te overwinnen. Iedereen heeft het recht om hun eigen waarden en overtuigingen te hebben, en ik vind het belangrijk om elkaars overtuigingen te respecteren over dit onderwerp. Maar het stigmatiseren van gezinsplanning, de preventie van onveilige abortus en post-abortuszorg helpt deze vrouwen en meisjes niet. Dus het Mexico City-beleid betekent een stap terug naar de seksuele en voortplantingsgezondheid en rechten van vrouwen en hun economische emancipatie.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Veilige zwangerschappen
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen

Related stories