3 vragen

3 vragen aan Kepher Ogalo

Kepher Ogalo is jongerenvoorlichter in Kisumu, Kenia, getraind en ondersteund door Simavi. Na op jonge leeftijd wees te zijn geworden, werd zijn motivatie om jongeren voorlichting te geven over reproductieve gezondheid en seksuele ontwikkeling, aangewakkerd door zijn persoonlijke omstandigheden en ervaringen. We spraken met hem over zijn werk.

1

Wat zijn de grootste SRGR problemen van jongeren in jouw omgeving en hoe kunnen ze worden aangepakt?

“Een van de grootste problemen is het aantal tienerzwangerschappen. Deze komen veel voor onder de jongeren in mijn omgeving en de cijfers blijven stijgen. Daarnaast zijn veel jongeren slachtoffer van seksueel en gender-gerelateerd geweld en horen we steeds vaker dat gevallen van misbruik niet worden gemeld. Dit komt doordat de daders vaak naaste familieleden zijn, waardoor de ouders er vaak de voorkeur aan geven om de zaak zonder tussenkomst van de autoriteiten op te lossen. Ook komen we steeds meer gevallen tegen waarin jongens en meisjes seks hebben met veel oudere mannen, soms in ruil voor geld en hebben sommige jongen mensen hun seksuele debuut op steeds jongere leeftijd, sommigen zelfs al wanneer ze 9 zijn.

Deze problemen komen doordat de jongeren geen weet hebben van hun seksuele reproductieve gezondheid en rechten. Er is ook heel wat stigma rond de informatie en diensten hierover in mijn omgeving. Jongeren die gebruik maken van de voorlichtingsdiensten worden gezien als immoreel. Het is ook niet toegestaan om deze onderwerpen te bespreken met jongeren in scholen. Voor de meeste ouders is seksualiteit ook een taboe onderwerp, wat het voor jongeren onmogelijk maakt om seksualiteit te bespreken met hun ouders of verzorgers.

Naar mijn mening moeten we ons daarom niet alleen richting op jongeren met deze informatie, maar ook ouders en voogden informeren over het belang van seksueel reproductieve gezondheidsinformatie. Ik denk ook dat seksuele voorlichting voor jongeren in middelbare scholen moet worden ingevoerd om ze beter te informeren over hun rechten. Dit zal helpen het seksueel en gender-gerelateerd geweld onder jongeren terug te dringen.”

2

Wat vind je het leukste aan je werk als jongerenvoorlichter en wat is de grootste uitdaging in je werk?

“Als jongerenvoorlichter geef ik andere jongeren informatie over hun seksuele gezondheid en rechten, tegelijkertijd probeer ik ze te koppelen aan de dichtstbijzijnde gezondheidsfaciliteiten voor hun seksueel reproductieve gezondheid. Ik geef meestal informatie in jeugdforums op scholen en in de gemeenschap en maak vaak gebruik van theater en mode-evenementen om informatie te verspreiden. Daarnaast verspreid ik informatie online en heb ik één-op-één gesprekken met jongeren via facebookpagina’s.

Wat ik het leukste vind aan mijn werk zijn de gesprekken met jongeren en het aanreiken van ideeën en mogelijkheden hoe ze hun problemen kunnen oplossen. Ik ben blij dat ik mijn ervaringen kan delen en trots dat ik als rolmodel dien. Nadat we vorig jaar een aantal voorlichtingssessie op scholen hadden georganiseerd, hoorden we later van een leraar dat het aantal tienerzwangerschappen en de daarmee samenhangende voortijdige schoolverlaters hierna was gedaald.

De grootste uitdaging blijft echter dat wanneer ik jongeren voor medische voorzieningen verwijs naar een gezondheidskliniek, ze soms helemaal niet gaan, omdat de afstand te groot is.”

3

Wat is je wens voor de toekomst ten aanzien van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten?

“Ik bid en hoop dat Kenia in de toekomst een land zal zijn waar jongeren vrij kunnen praten over hun seksualiteit met hun ouders en andere jongeren.

Ik hoop ook dat onze regering seksuele voorlichting zal introduceren en opnemen in het curriculum voor middelbaar onderwijs, zodat jongeren informatie over seksuele gezondheid kunnen verkrijgen en hun kennis kunnen delen.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Veilige zwangerschappen
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen