3 vragen

3 vragen aan Lonneke Craemers

Op Wereld Waterdag, jaarlijks op 22 maart, vragen we aandacht voor de wereldwijde waterproblematiek. Vandaag de dag hebben nog steeds 663 miljoen mensen beperkt toegang tot veilig drinkwater. Zij zijn vaak uren onderweg naar een watervoorziening, staan hiervoor lang in de rij of zijn aangewezen tot vervuild water waardoor gevaarlijke ziektes zich makkelijk verspreiden. Simavi sprak met Lonneke Craemers, directeur Dopper Foundation, over het thema van dit jaar; ‘Afvalwater’

1

Wat heeft Dopper te maken met Afvalwater?

“Kristalhelder water van onze kranen tot oceanen, dát is de droom van Dopper. Een belangrijke stap in het verwezenlijken van die droom, is het overbodig maken van vervuilende single-use waterflesjes. Daarom biedt Dopper herbruikbare waterflessen als duurzaam alternatief voor wegwerpflesjes en inspireren we mensen over de hele wereld om kritisch na te denken over de wegwerpcultuur. Van de netto verkoopomzet van Dopper gaat 5% naar Dopper Foundation. Dopper Foundation wil investeren in oplossingen voor de plastic problematiek die verder gaan dan de waterfles. Door andere changemakers aan te moedigen, wil Dopper Foundation het het tij van single-use plastic vervuiling keren. Zo zijn we onlangs de nieuwe P.E.T. Free beweging gestart. Samen met vooruitstrevende werkgevers streven we naar een nieuwe standaard: die van de PETfles vrije werkplek. Maar liefst 80 bedrijven – waaronder grote namen als Spotify en Bever – hebben wegwerpflesjes reeds van de werkvloer verbannen. We willen iedereen uitdagen om zich aan te sluiten bij deze beweging van Changemakers, dus ook Simavi ;)”

2

Waarom werken jullie samen met Simavi? En wat maakt de samenwerking tussen jullie uniek?

“Veilig drinkwater is een randvoorwaarde om een duurzaam alternatief te verkiezen boven gebotteld water. Omdat maar liefst 663 miljoen wereldburgers die basisbehoefte nog steeds ontberen, investeert Dopper Foundation in de waterprojecten van Simavi in Nepal. Dit doen we vanaf het moment dat de eerste Dopper over de toonbank rolde. Oprichter Merijn Everaarts wilde in eerste instantie 200.000 Doppers produceren zodat hij alle inwoners van zijn woonplaats Haarlem van Doppers kon voorzien. De gehele opbrengst van die Doppers wilde hij doneren aan het eveneens Haarlemse Simavi. Maar Dopper werd een onverwacht groot succes dus besloot Merijn om van Dopper geen kortstondige liefdadigheidsinstelling te maken maar een B Corp: een impactgedreven bedrijf, dat voor elke verkochte fles 5% afdraagt aan Dopper Foundation. Op die manier profiteert Simavi van een continue cashflow die bovendien meegroeit met het succes van het bedrijf. Zo steeg het bedrag dat vanuit Dopper Foundation werd gedoneerd aan Simavi van €100.259 in 2015 naar €165.379,92 in 2016. Hierdoor kunnen Dopper Foundation en Simavi op steeds grotere schaal doelen realiseren.”

3

Waarom kiezen jullie voor een nieuw project in Nepal? Op welk gezamenlijk resultaat van Simavi en Dopper ben je het meest trots?

“Nepal herbergt in haar woeste bergtoppen één van de allergrootste zoetwatervoorraden ter wereld. Het is dan ook ironisch dat juist in dit land meer dan de helft van de bevolking geen toegang heeft tot veilig drinkwater. Gletsjerwater stroomt vanaf grote hoogte naar beneden, maar bereikt lang niet alle Nepalezen en wordt bovendien vervuild door afvalstort. Hierdoor sterven jaarlijks 10.000 kinderen onder de vijf jaar aan watergerelateerde ziektes. De afgelopen jaren hebben we met de installatie van 473 waterpunten en 2674 latrines respectievelijk 11.889 mensen betere toegang gegeven tot drinkwater en 19.992 tot sanitaire voorzieningen, een resultaat om trots op te zijn. In januari 2017 zijn we een nieuwe samenwerking aangegaan met Simavi, met als doel om – samen met lokale partner Sebac – de komende drie jaar 10,000 mensen in Nepal toegang te geven tot veiling drinkwater.

Onze samenwerking in Nepal is opgezet vanuit een gezamenlijke behoefte om mensen op een duurzame manier te voorzien van een ogenschijnlijk simpele basisbehoefte: veilig drinkwater. Voor Simavi is dit een startpunt om de gezondheid van mensen te verbeteren. Voor Dopper een randvoorwaarde om de plastic vervuiling tegen te gaan. Daarnaast versterken de commerciële aanpak van Dopper en de sociale expertise van Simavi elkaar. Om te onderzoeken wat de watersituatie van Nepal is, waarvoor de donaties van Dopper Foundation worden gebruikt, of hier structurele problemen mee worden verholpen en welke oplossingen er al voorhanden zijn, gaat Dopper Foundation bovendien op reis naar dit land. Met een bont gezelschap van verhalenvertellers gaan we langs de bergkammen van de Himalaya op weg naar de dorpen waar wij de komende drie jaar actief zullen zijn. Onderweg ontmoeten we Nepalezen, mannen en vrouwen die de waterproblematiek van Nepal invoelbaar maken.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Drinkwater
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen

Related stories