3 vragen

3 vragen aan Paula Kragten

Journalist Paula Kragten is bedenker van het online menstruatiemagazine Period! dat inmiddels ook in een Engelstalige editie verschijnt. Ze is auteur van het boek Mooi rood is niet lelijk en co-host van het festival Bloody Sunday Afternoon op 8 Oktober | 12:00 – 18:00 | In De Ruimte, onderdeel van de Duurzame Week Utrecht. Simavi stelde haar drie vragen. Bottom line: waarom is menstrual awareness ook in Nederland belangrijk?

1

Waarom is het belangrijk dat mensen naar Bloody Sunday Afternoon gaan?

“Mag ik deze vraag een beetje bijstellen? Ik vind het allereerst belangrijk dat Bloody Sunday Afternoon er is. Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om menstrual awareness, anders dan je misschien zou denken. Mei dit jaar was er al een kleinschalige bijeenkomst in Utrecht in het kader van Menstrual Hygiene Day. En nu is er dus dit festival, als onderdeel van de Duurzame Week Utrecht. Twee events in een half jaar tijd. Voor mij het bewijs dat het onderwerp ook hier hoger op de agenda komt te staan. Things are finally changing!”

“Daarbij denk ik dat Bloody Sunday Afternoon vooral een leuk festival is om naartoe te gaan. Omdat je verrast gaat worden door de reikwijdte van het onderwerp. Natuurlijk gaat het over duurzaamheid, over de dertienduizend wegwerpproducten die je in een gemiddeld vrouwenleven in de prullenbak kiepert en over de impact daarvan op de eigen gezondheid en op het milieu. Maar het gaat vooral ook over zelfrespect en emancipatie. En daarbij ontkom je niet aan zelfspot en humor.”

“Want waar komt in hemelsnaam het idee vandaan dat doorlopen met ernstige menstruatieklachten een goed idee is? Of dat je je in de verschillende fases van de cyclus exact hetzelfde zou moeten voelen? Wat meer waardering en aandacht voor een volkomen natuurlijk fenomeen, is iets waarmee de hele samenleving haar voordeel kan doen. Het wordt ook hier hoog tijd voor period-pride in plaats van period-shame. Daar gaan we de 8ste een bloody mary op drinken.”

2

Hoe belangrijk is het om taboes rondom menstruatie (ook in Nederland) te doorbreken?

“Als je de geschiedenis bekijkt, zie je dat al dat gemenstrueer vrouwen weinig goeds heeft gebracht. Los van het fysieke ongemak, betekent het biologische verschil tussen mannen en vrouwen, het feit dat je in staat bent tot baren, vooral achterstand. Economisch en sociaal. Ik vind het verbluffend dat het idee dat een menstruerende vrouw onheil betekent, wereldwijd nog steeds breed wordt gedragen. Dat miljoenen meiden en vrouwen zich nog altijd aan de meest idiote voorschriften moeten houden, waardoor zij kansen missen en extra gezondheidsrisico’s lopen.”

“Omgekeerd vind ik het minstens zo verbluffend dat menstruatie in westerse landen zo’n non-onderwerp is. Menstruatie-educatie gaat er op veel plekken op de wereld, met dank aan ngo’s als Simavi, een stuk intelligenter aan toe dan hier. Ik zie prachtig lesmateriaal, waar we in Nederland nog wat van kunnen leren. Hier ligt het accent nog te veel op discretie. ‘Het hoort er nu eenmaal bij, maar niemand hoeft het te merken.’ Hoezo? Meer dan de helft van de wereldbevolking menstrueert. Zonder menstruatie bestond je niet. Met Period! probeer ik het absurde van menstruatieschaamte te laten zien, door onafhankelijke informatie te mixen met een megavette knipoog.”

“Dat menstruatie ook in Nederland vaak nog zo lastig bespreekbaar is, is iets dat veel mensen verrast. Toen ik in april 2014 de Nederlandstalige editie van www.period.nl lanceerde, en vervolgens lezingen ging geven, dacht ik eerlijk gezegd ook niet dat er nog veel behoefte zou zijn aan uitleg over de biologische en praktische kant van het verhaal. Ik wilde het over de cultuurhistorie hebben, maar ben me rot geschrokken van de vragen die binnenkwamen. Kun je plassen met een tampon in? (Je plast door een compleet andere opening!) Moet je seks hebben voordat je voor het eerst ongesteld wordt? (Huh?).’

3

Waarom vind jij het belangrijk dat er aandacht wordt gecreëerd voor dit onderwerp?

“Persoonlijk heb ik het nooit zo ingewikkeld gevonden om het onderwerp tot in de meest bloederige details te bespreken. Maar ik bleek in een luxe positie te verkeren. Er zijn volksstammen Nederlandse meiden/vrouwen die niet naar hun ouders, leraar, vriendin of huisarts durven. En die onaanvaardbare gezondheidsrisico’s nemen doordat ze nodeloos doorsukkelen met hevige klachten. Dat is overigens ook de overtuiging van de gynaecologie-professoren en andere medische experts die ik voor mijn boek heb geïnterviewd.”

“Er is nog zoveel onbekend. Maakt het bijvoorbeeld uit op welk moment van de cyclus je medisch onderzoek ondergaat? Wat is de impact van menstruatieverzuim op de economie? Wat is eigenlijk een normale menstruatie? We hebben geen idee, omdat er domweg nooit écht goed onderzoek is gedaan. Terwijl we toch tien keer vaker menstrueren dan een paar eeuwen geleden, omgerekend zo’n 6,8 jaar aan één stuk. Ogenschijnlijk is er een overkill aan informatie, maar het is vaak volstrekt onduidelijk van wie deze afkomstig is. Ter illustratie: ook in Nederland is gesponsord menstruatie-onderwijs op middelbare scholen nog altijd volstrekt normaal. Menstruatieles van de fabrikant. Er is geen enkel ander lesonderwerp te bedenken waarbij dat zou kunnen. Maar bij menstruatie kan het.”

Wil je meer lezen over menstruatie en onze Menstrual Hygiene Alliance? Klik hier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen

Related stories