3 vragen

3 vragen aan Prakash Ghimire

Prakahs Ghimire (24)  is jongerenvoorlichter in Nepal’s Ilam community. Als vrijwilliger werkt hij samen met het Jongeren Informatie Centrum, een lokale organisatie die zich inzet voor voorlichting en het bespreekbaar maken van reproductieve gezondheid en seksuele ontwikkeling. We spraken met hem over zijn werk.

1

Waarom is dit project belangrijk voor de jeugd in Ilam?

“Onderwijs over seksuele en reproductieve gezondheid is geheel nieuw voor de jeugd in Ilam. Op school wordt hier geen aandacht aan besteed. En er zijn veel onderwerpen die niet worden besproken. Toen het project in 2016 van start ging, begonnen mensen over deze onderwerpen te praten, ook openlijk. Nu praten jongeren zonder aarzeling, over hun seksuele en reproductieve gezondheidsproblemen, zoals veranderingen in het lichaam, voortplantingsorganen en andere delen van het lichaam. Het is goed dat jongeren onderling kunnen praten over deze dingen, maar ook met hun familie.

Vragen over seksualiteit en seksuele ontwikkeling spookten altijd rond in hun gedachten; jongeren waren aan het lijden. De meesten van hen dachten dat het geheim was; seks en seksualiteit was te persoonlijk, dus we moeten er niet over praten. Nu, weten jongeren dat het niet iets is om stil te houden. Iedereen ondergaat dezelfde veranderingen en ervaart hetzelfde. Nu ze dit realiseren, hebben ze meer tijd om andere dingen te doen, zich te focussen op hun studie bijvoorbeeld en hun opdrachten beter uit te voeren. Dit helpt de samenleving te ontwikkelen en verbeteren.”

2

Hoe kan jouw groep van jongerenvoorlichters de jeugd in Ilam bereiken?

“Onze jongerenvoorlichters worden geselecteerd omdat ze beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Zij geven de juiste informatie en worden vertrouwd, ook door de ouders. Innovatie zal andere jonge mensen aan trekken. Ik bedoel, het project en het onderwerp zijn nieuw. En de manier waarop we seksuele opvoeding bespreken, is ook nieuw. We maken gebruik van een ‘niet-lezing’ methode, zoals rollenspellen, groepsdiscussies en campagne voeren, zoals het organiseren van een wandeltocht gecombineerd met ‘sexual talk’. Een ander voorbeeld is dat we een bingo organiseren, gecombineerd met seksuele pedagogische vragen.

Continuïteit is ook belangrijk. Wij doen wekelijkse sessies, waardoor mensen gemotiveerd zijn te komen. Tijdens marktdagen vragen we willekeurige vragen aan jongeren en delen we condooms of boekjes met seksuele reproductieve gezondheidsinformatie uit. Ik heb ook een idee bedacht om social media te gebruiken om seksuele en reproductieve gezondheidsinformatie te delen. Bovendien, is wat de jeugd leert van dit project, belangrijk voor hun toekomst. Daarom proberen we zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij dit project.”

3

Waarom vind je het leuk voor dit project te werken en wat zijn de uitdagingen?

“Ik werkte voorheen ook al in dit gebied. Ik ben het gewend en het onderwerp heeft mijn persoonlijke interesse, ook door het werken met jongeren. De tijd die wordt besteed aan het nadenken over seksualiteit zou de gedachten van jongeren niet te veel bezig moeten houden. Ik wil de taboes doorbreken, zodat het de samenleving als geheel ten goede komt. Nu, kan ik goed communiceren met alle soorten mensen. Ik weet hoe je moet praten met verschillende mensen zoals ambtenaren, ouderen, kinderen, jongeren en met verschillende etnische groepen. Ik ken de samenleving goed en kan er mee werken. Het leidt tot betere kansen voor mijn toekomst.

In termen van problematiek; we komen weinig problemen tegen, alhoewel sommige oudere mensen –zij die erg traditioneel en conservatief zijn- misschien niet willen dat deze onderwerpen open besproken worden. Eén persoon, toen hem gevraagd werd naar een gevoelige kwestie tijdens de marktdag, reageerde fel door te zeggen dat het de jongeren niet aangaat.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Veilige zwangerschappen
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen