3 vragen

Christine Awino

Christine (12) woont samen met haar broertje Joseph en oma Consolata in Kakamega, Kenia. Ze doet het goed op school en wil later graag verpleegster worden. Samen met onze partners voerden wij een programma uit op haar school over schoon water en hygiëne.

1

Wat heb je geleerd tijdens dit programma?

“Waar ik woon, halen we water uit een nabijgelegen bron. Mensen gebruiken dit water niet alleen om te drinken, maar wassen ook hun kleding in dit water. Veel mensen uit de buurt hebben geen toilet en doen hun behoefte in de struiken. Dit leidt tot cholera, tyfus en diarree. Op school heb ik geleerd hoe belangrijk goede hygiëne is om dit te voorkomen. Ze leerden ons een leuk tikspelletje: wanneer je getikt wordt, krijg je een bacterie en moet je laten zien hoe je je handen wast om verder te spelen. Dit was echt heel leuk en leerzaam!”

2

Wat is er op school veranderd na de training?

“Eerst hadden we te weinig toiletten op school. We moesten deze delen met alle leerlingen en leraren. Nu hebben we nieuwe latrines die goed geventileerd zijn. Het stinkt veel minder! De meisjes hebben nu ook hun eigen toiletten, zodat we deze niet meer met de jongens hoeven te delen. En we hebben toegang tot schoon water, zodat we onze handen kunnen wassen.”

3

Hoe zorg je voor goede hygiëne thuis?

“Ik heb alles wat ik op school heb geleerd aan mijn oma verteld. Ook kwam er een gezondheidswerker langs om uitleg te geven over goede hygiëne. We hebben nu onze eigen toilet aan huis en maken alles goed schoon. De afwas drogen we niet meer af met bladeren, maar laten we nu op een houten rekje drogen.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen