3 vragen

Fotograaf Raymond Rutting

Raymond Rutting reisde deze zomer samen met Simavi naar Ghana, om daar onze werkzaamheden vast te leggen. Hij was jarenlang fotojournalist voor onder andere De Volkskrant en het ANP, maar werkt sinds 2013 als zelfstandig fotograaf. Ook richtte hij de ‘Art of News Foundation’ op, waarmee hij zich inzet om ontwikkelingsprojecten te financieren.

1

Wat viel op bij de verschillende projecten?

“Het was leuk dat de reis de vier pijlers had; de vier pijlers waar Simavi zich voor inzet. Het begon met de bewuste en veilige zwangerschappen met daarbij een andere culturele inslag wat betreft de positie van de vrouw. Dat was mooi om te doen, maar het was ook goed dat het in het tweede deel van de reis over water en hygiëne ging. Uiteraard zijn er verschillen tussen de projecten. Het ene project ligt wat gevoeliger dan het andere. Toiletten bouwen is veel makkelijker dan dat je vrouwen naar klinieken moet sturen die dat eigenlijk niet willen. Dat ligt gevoeliger. Daar zit verschil in. Maar, allemaal met uitdagingen.”

2

Wat vond je het meest schrijnend?

“De meisjes van 13, 14, 15, die zwanger zijn. Zij kunnen hun school niet afmaken. We proberen het zelfbewustzijn te verbeteren, maar als je jong zwanger wordt, zit dat er niet in. Ze gaan van school af en komen niet meer terug. Je ziet dat ze er niet happy mee zijn. Een oplossing zou zijn om een school op te richten voor moeders met kinderen, met een oppas erbij, zodat die vrouwen les kunnen krijgen. Want, vrouwen moeten zich ontwikkelen; zolang dat niet gebeurt, zal er niets veranderen.”

3

Wat is de kracht van Simavi?

“Ze pakken het goed aan. Ze beginnen bij de jongeren; daar moet het beginnen. Verder zijn de lokale mensen echt goed. Ze hebben een goede opleiding gehad en zo staan ze bekend in de samenleving. Tegen hen wordt opgekeken en ze hebben invloed. Dat is belangrijk; zo zorg je voor verandering. Verder kiest Simavi voor een heel directe aanpak door bijvoorbeeld geen verhullend taalgebruik te gebruiken; dat helpt.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Drinkwater
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen