3 vragen

Sandra van der Willigen

Sandra organiseert al 8 jaar Wandelen voor Water. Een sportieve wandelactie waarbij plezier en kennis over water worden gecombineerd. Elk jaar lopen er duizenden leerlingen en zamelen geld in voor schoon drinkwaterprojecten in Afrika. We vroegen haar wat deze wandelactie nou zo bijzonder maakt.

1

Wat is Wandelen voor Water?

“Wandelen voor Water is een initiatief van Aqua for All dat jaarlijks georganiseerd wordt rondom Wereld Waterdag op 22 maart. Het evenement is speciaal opgezet voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en bestaat uit een educatief en actief gedeelte.

Leerlingen krijgen eerst een gastles over water in Nederland en ontwikkelingslanden. Elk jaar ontwikkelen we een nieuw lespakket om leerlingen inzicht te geven in de wereldwijde waterproblematiek. Zo leren zij dat water uit de kraan – zoals wij het in Nederland kennen – niet voor iedereen in de wereld is weggelegd.

Tijdens het actieve gedeelte lopen de leerlingen 6 kilometer met 6 liter water in hun rugzak. Deelnemende leerlingen worden gesponsord door hun ouders, familieleden en/of buren. Aqua for All verdubbelt dit bedrag om schoon drinkwater projecten te realiseren.

De wandelingen worden op diverse plekken in Nederland georganiseerd. Als school kun je zelf een route uitzetten of je aansluiten bij een door een lokale partner georganiseerde route.”

2

Wat maakt dit evenement zo leuk of bijzonder?

“Wandelen voor Water geeft leerlingen op een concrete manier inzicht in het mondiale watervraagstuk: we spiegelen het waterverbruik hier aan water elders. Door zelf met 6 liter water te lopen, verplaatsen de leerlingen zich een dag in het leven van een leeftijdsgenootje in een ontwikkelingsland. Op die manier ervaren zij niet alleen hoe het leven voor een ander is, maar kunnen zij ook actief een bijdrage leveren om de toegang tot schoon drinkwater te verbeteren.”

3

Waar ben je het meest trots op met het organiseren van dit evenement?

“Elk jaar ben ik weer enorm trots als ik op een looplocatie aanwezig ben. Dan zie ik honderden leerlingen met de herkenbare blauwe tassen op hun rug; vol enthousiasme gaan ze tegelijk van start. De een vindt het al snel zwaar en de ander tilt met gemak twee rugtassen om een klasgenoot te helpen. En samen helpen ze leeftijdsgenootjes in een ontwikkelingsland. Keer op keer vind ik het hartverwarmend om dit te zien.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Drinkwater
3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen