3 vragen

Sanne Thijssen

Sanne Thijssen is de Nederlandse Jongerenambassadeur op het gebied van Seksuele en Reproductieve Gezondheidsrechten (SRGR). Als Jongerenambassadeur SRGR pleit ze voor toegankelijker, transparanter en kwalitatief betere zorg en informatie en het verbeteren van de gezondheidszorg. We spraken met Sanne over haar kijk op de wereld, haar werk en de toekomst.

1

Wat vind je het leukste aan je werk als Jongerenambassadeur en wat zijn de grootste uitdagingen van je werk?

“De mogelijkheid om aandacht te vragen en te pleiten voor meer betrokkenheid en ondersteuning van jeugd- en SRGR- programma’s vind ik erg leuk en spannend tegelijk. Het kan soms een enorme uitdaging zijn, omdat ik me vaak in situaties bevind waarbij ik de enige jonge persoon in de kamer ben. Een kamer vol buitenlandse overheidsfunctionarissen tijdens VN-vergaderingen in New York of Genève bijvoorbeeld. Dit vormt voor mij een uitdaging, omdat jonge mensen vaak niet als gelijkwaardige partners, met waardevolle input worden beschouwd. Toch is het een uitdaging, waar ik elke keer weer naar uitkijk en ik hoop dat ik in mijn rol als Jongerenambassadeur de weg vrij kan maken voor meer waardevolle jeugdbetrokkenheid.”

2

Waarom is het belangrijk om een Jongerenambassadeur SRGR te hebben en hoe kan je andere jongeren bereiken?

“Mijn rol als Jongerenambassadeur, toont de duidelijke inzet van het ministerie van Buitenlandse Zaken om zowel in de jeugd als in SRGR te investeren, evenals in zinvolle jeugdparticipatie. Het is de enige rol ter wereld en een belangrijk voorbeeld om aan te tonen hoe zinvol het is jongeren te betrekken bij kwesties die zo’n impact hebben op hun gezondheid, leven en toekomstperspectieven. Of het nu gaat om onderwerpen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, of het ontwikkelen van beleid: jonge mensen staan voor unieke uitdagingen en kunnen zelf het beste aangeven waar zij behoefte aan hebben.

In mijn rol heb ik samengewerkt met verschillende jeugdorganisaties van over de hele wereld om de noodzaak van jongeren als belangrijke belanghebbenden te benadrukken. De mogelijkheid om samen te werken met gepassioneerde mensen die de positieve veranderingen op het gebied van SRGR leiden, of het nu lokaal, nationaal of internationaal niveau is, is altijd inspirerend en motiverend. Met name gezien de huidigen uitdagingen op het gebied van seksuele, reproductieve  gezondheid en rechten. “

3

Wat zijn volgens jou de belangrijkste problemen bij het verbeteren van SRGR en hoe kunnen ze worden aangepakt?

“Tijdens mijn termijn als Jongerenambassadeur, ben ik een sterke voorstander geweest van het verbeteren van SRGR in humanitaire situaties, omdat SRGR vaak over het hoofd wordt gezien bij veel humanitaire rampen, of die nu door natuurlijk geweld, of de mensheid worden veroorzaakt. Verbetering van de SRGR in deze situaties draagt bij aan gezondheid, rijkdom, veiligheid en stabiliteit.

Bovendien geloof ik dat investeringen in jeugdvriendelijke diensten de toegang van jongeren tot informatie en diensten kunnen verbeteren, welke een van de belangrijkste uitdagingen is in het verbeteren van de SRGR. Ik ben van mening dat door te investeren in de diensten en de jeugd te betrekken bij het ontwikkelen van programma’s en beleid, de verschillende problemen rondom SRGR adequaat kunnen worden opgelost.

Mijn wens voor de toekomst is dat jonge mensen overal ter wereld zelf de mogelijkheid krijgen en ondersteund worden bij het maken van hun eigen keuzes op het gebied van seksuele reproductieve gezondheid en rechten. We zijn op de goede weg, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Ik geloof dat in dit proces, waar iedereen –beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties- een rol heeft.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen