3 vragen

Saskia Geling

Saskia werkt al dertien jaar bij Simavi. Als Programma Manager is zij verantwoordelijk voor de water, sanitatie en hygiëne programma’s. We vroegen haar wat zij in al die jaren heeft geleerd op dit gebied.

1

Wat is Simavi’s ambitie op het gebied van water, sanitatie en hygiene? En hoe gaan jullie dit bereiken?

“Simavi investeert in veilig drinkwater en schone toiletten. We zorgen er niet alleen voor dat mensen toegang hier toe krijgen, maar ook dat ze hier op een hygiënische manier gebruik van maken. Want we geloven dat verbeterde toegang alleen onvoldoende is om gezond te zijn en te blijven. Het is minstens zo belangrijk om de lokale bevolking te versterken. Zodat zij weten wat belangrijk is voor hun gezondheid, hun gedrag hierop aanpassen en opkomen voor hun rechten.”

2

Op welk resultaat ben je het meest trots?

“Het is geweldig wanneer we erin slagen om mensen bewust te maken van hun recht op gezondheid, zodat ze uiteindelijk zelf voor hun rechten opkomen. Een mooi voorbeeld vond plaats in Bangladesh. Hier organiseerden wij een vergadering tussen de lokale overheid en de bevolking om inzicht te krijgen in. Het publiek kon hun wensen laten horen, zodat de overheid dit kon opnemen in hun plannen. Uiteindelijk resulteerde dit in een budget toename van 20% voor water, sanitatie en hygiëne voorzieningen in het zuidwesten van Bangladesh. Daar heb ik heel trots op.”

3

Waarom is het zo moeilijk om blijvende verandering te realiseren?

“Donors willen vaak snel resultaat zien, maar gedragsverandering heeft geduld en tijd nodig – minstens drie jaar voordat je daadwerkelijk het gewenste resultaat bereikt. Zo hebben we bijvoorbeeld in de jaren negentig een drinkwatervoorziening geïnstalleerd in West Uyoma in Kenia. Nu, meer dan tien jaar nadat we dit project hebben afgerond, is dit project uitgegroeid tot een zelfstandig water bestuur. De regio voorziet nu in hun eigen watervoorziening en de bevolking betaalt hier zelf voor. Dit voorbeeld laat zien dat het op lange termijn de moeite waard is om zowel in sociale als technische aspecten te investeren.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

3 vragen

3 vragen aan zijn letterlijk 3 vragen die we aan iemand stellen: dat kan een lokale partner zijn, maar net zo goed iemand uit een dorp waar we hygiënetraining hebben gegeven.

Meer ‘3 vragen’ Lees volgende 3 vragen