Long read

1 Week Extra met betere hygiëne

Gemiddeld menstrueert een vrouw 7 jaar van haar leven. Voor de meeste vrouwen zijn dit oncomfortabele dagen, zij ervaren pijn, ongemakken of vermoeidheid. Voor vrouwen en meisjes op het platteland in India ligt dat vaak anders.

Voor 23% van de meisjes op het platteland van India is ongesteld worden een reden om te stoppen met school, met onomkeerbare gevolgen voor hun persoonlijke ontwikkeling, economische status en uiteindelijk hun gezondheid. Gebrek aan kennis over en mogelijkheden voor een goede hygiëne – ook thuis – leiden regelmatig tot allerlei infecties. Doordat het bovendien moeilijk is om betaalbaar en kwalitatief goed maandverband te vinden, kan een kansarme situatie ontstaan.

Doordat er geen goede producten voorhanden zijn, zijn naar schoolgaande meisjes bang voor doorlekken. Ook zijn er op school vaak geen goede faciliteiten beschikbaar om tijdig en hygiënisch de materialen  te verwisselen. Sommige scholen hebben niet eens een deur voor het meisjestoilet en geen water om zich te kunnen verschonen.

Door middel van diverse activiteiten lichten we meisjes en vrouwen in India voor over menstruatie en over goede hygiëne. Dit doen we zowel in de gemeenschap als op scholen. We verbinden ons project aan lokale rolmodellen die we trainen en informeren, zoals moeders en vrouwelijke leerkrachten. Ook bieden we passende en betaalbare producten aan voor tijdens de menstruatie. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen ook deelnemen tijdens hun menstruatie en hoeven zij geen week per maand te missen van werk of school.

Met het programma zorgen we ervoor dat

  1. Meisjes en vrouwen in Munger en Bhagalpur, twee districten in een hele arme staat van India Bihar, tijdens hun menstruatie gewoon door kunnen gaan met hun dagelijkse leven, privé en openbaar. En dat mannen en vrouwen menstruatie zien als een normale verandering in het lichaam van een vrouw.
  2. De gezondheid van vrouwen en meisjes in Munger en Bhagalpur wordt verbeterd doordat vrouwen en meisjes over voldoende kennis beschikken over menstruele hygiëne en het vermijden van infecties tijdens de menstruatie.
  3. Vrouwen een inkomen kunnen genereren met het verkopen en distribueren van maandverband (en aanvullende artikelen)

Momenteel vindt een aantal positieve veranderingen plaats in de Indiase maatschappij. Meer meisjes gaan naar school en vrouwen vinden werk en worden daardoor minder afhankelijk van hun ouders of echtgenoot. Ze grijpen kansen en mogelijkheden met beide handen aan. Ondanks deze ontwikkelingen blijven discussies over belangrijke behoeftes van vrouwen en meisjes uit. Het is van wezenlijk belang om bij deze emancipatiegolf aan te haken en diverse essentiële zaken rondom menstruele hygiëne tegelijkertijd aan te pakken. Er is geen betere tijd dan nu.

De achterliggende ambitie is het vergroten van de zelfredzaamheid van meisjes en vrouwen zodat zij ten alle tijden kunnen meedoen aan het dagelijks leven, ongeacht of ze op dat moment menstrueren of niet. Hierdoor krijgen meisjes de kans om naar school te kunnen en vrouwen om structureel in hun eigen inkomen te voorzien en dat geeft hen weer de ruimte om geld te besteden aan menstruele hygiëne.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read