Long read
Drinkwater

Bouw mee aan de sociale onderneming die drinkwater eindelijk voor iedereen beschikbaar gaat maken

Simavi maakte vorige week via het platform van Kentaa een eerste crowdfdunding campagne voor toegang tot schoon drinkwater bekend. Binnen een week werd er met 100 mensen al €4.000 opgehaald voor de innovatie van Said: de Water Vending Machine. Een superslim systeem, dat met behulp van zonne-energie veilig drinkwater kan bieden. Een structurele oplossing voor een eeuwenoud probleem.

Anders dan veel andere waterprojecten is dit een sociale onderneming, met een schaalbaar plan. Daarom werd er een crowdfunding campagne opgezet om de groei van de sociale onderneming van Said; Ufundiko, te versnellen. Hieronder vertellen we je er meer over!

De kracht van water

Veilig drinkwater beschikbaar maken heeft meer impact dan enkel voorzien in een basisbehoefte. Wanneer drinkwater direct voor handen is versnelt dat de economische ontwikkeling van een dorp. Door gebrek aan onderhoud staan 30 tot 40 procent van de waterpompen droog. Met als gevolg: vrouwen moeten soms uren lopen voor drinkwater. Kostbare tijd die ze anders goed kunnen gebruiken voor hun gezin of om te geld te verdienen.

De kans

Met behulp van slimme technologie en sociaal ondernemerschap ontwierp Said’s team een Water Vending Machine. Een slim systeem dat op twee belangrijke punten afwijkt van bestaande waterpompen: dorpsbewoners betalen voor water en financieren daarmee onderhoud van de pomp. En dankzij een online dashboard is ieder moment inzichtelijk hoeveel water de pomp tapt, wanneer dit afwijkt en wanneer de pomp mogelijk niet goed functioneert en gerepareerd moet worden.

Volgende stap: water voor 7.000 mensen

Na een succesvolle pilot in Nugototo village, Dodoma regio, gaan we een Water Vending Machine inclusief technologie bouwen in Ngomai. Hiermee brengen we drinkwater naar 7.000 mensen! Tegelijkertijd start de machine met het genereren van inkomsten voor onderhoud, reparatie en ontwikkeling. Om de slimme Water Vending Machine met innovatieve technologie te plaatsen heeft Said   €16.000 nodig. Samen met jou willen we deze grote stap zetten!

Een schone campagne

Word net als Said  investeerder in deze revolutie. Samen brengen we veilig drinkwater naar 7.000 mensen in Ngomai village, in Tanzania. Dankzij het online dashboard houden we je elk kwartaal op de hoogte van de impact jouw investering en hoeveel mensen veilig drinkwater gebruiken. Op de liter nauwkeurig ;). Maar we willen meer teruggeven. Bekijk de coole rewards die we met veel enthousiasme voor je bedachten hier.

Welke stappen zet Said na dit project?

Na de succesvolle pilot richtten Said en zijn team zich op het plaatsen van de Water Vending Machines inclusief de slimme technologie op bestaande waterpunten, zo hoeven er geen kostbare nieuwe putten geslagen te worden. Met deze stap kan de Water Vending Machine al honderd duizenden mensen van drinkwater voorzien. Met deze crowdfunding campagne zet Said de eerste stappen naar dit doel. Zodra alle waterpompen traceerbaar werken richt Said zich op het plaatsen van nieuwe waterpompen, aangesloten via waterleidingen op bestaande watertoevoersystemen.

Sluit jij je aan bij de Water Vending Machine Revolution?

Met een groeiende groep bouwen we vanuit Nederland mee aan Said’s droom; veilig drinkwater wereldwijd beschikbaar maken. Bouw jij mee? Bekijk hier de projectpagina!

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read