Long read

Hoe Justine haar kinderen toekomst biedt

Mary Gorret, woont samen met haar moeder Justine (35) en haar vier broertjes en zusjes in Kisojo, Bwanswa in Oeganda. Haar moeder is een sterke, ambitieuze vrouw die het niet altijd makkelijk heeft gehad. Justine moest vroegtijdig met school stoppen, omdat haar ouders het schoolgeld niet meer konden betalen.

Ze sleet haar dagen met werken op het platteland en haar toekomst zag er weinig rooskleurig uit. Totdat Justine in 2014 de kans kreeg om door  Simavi en Emesco Development Foundation opgeleid te worden tot gezondheidswerker. Na enige twijfel nam zij deel aan de training en combineerde ze dit werk met haar landbouwactiviteiten. Toen zij in 2015 vervolgens de kans kreeg om met het ‘Healthy Busines Healthy Lives’ programma een eigen onderneming op te zetten, greep zij die met beide handen aan.

Healthy Business Healthy Lives programma

Justine kreeg training in een breed scala aan gezondheidsonderwerpen op het gebied van veilige zwangerschappen, water, hygiëne en voeding. Daarnaast ontving zij een digitale tablet en een box met een tiental essentiële medicijnen, voorbehoedsmiddelen en andere gezondheidsproducten, zoals zeep, maandverband en waterfilters.

Op de digitale tablet kan zij voorlichtingsfilmpjes, foto’s en adviezen laten zien in de lokale taal. Zo kan Justine mensen duidelijker voorlichten over relevante onderwerpen zoals gezondheid, seksualiteit, zwangerschap en hygiëne. Deze aantrekkelijke tool zorgt voor veel bekijks en zorgt ervoor dat mensen de boodschap sneller geloven, waarmee de Justine de verkoop van producten verhogen en de vraag naar informatie kunnen beantwoorden.

Werken aan een goede en gezonde toekomst

Haar werk als ondernemer stelt Justine in staat om niet alleen de gezondheid van haar gemeenschap te verbeteren, maar ook inkomen te genereren. Haar kinderen kunnen naar een goede school en zich ontwikkelen. Op deze manier wordt de armoede spiraal doorbroken. Zo investeert Justine niet alleen in haar eigen toekomst, maar ook in de toekomst van haar kinderen. Samen zorgen we voor een gezonde basis. Jij ook?

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories