Long read
Toiletten

Een gezond gezin door één kleine investering

Gilbert, zijn vrouw en zijn zes kinderen waren vaak ernstig ziek. Het gat in de grond, waarin ze hun behoeften deden, was onhygiënisch en onveilig. Daarnaast wisten ze niet hoe ze door hygiënisch gedrag de verspreiding van ziektes konden voorkomen. Dit veranderde toen Gilbert naar een lokale WASH-bijeenkomst ging en werd voorgelicht over goede hygiëne.

Een gevaarlijk gat in de grond

“Mijn naam is Gilbert Pangani Daudy, ik ben 39 jaar oud en vader van 6 kinderen. Ik ben geboren en getogen, hier in Usimba, Tanzania. Toen ik op mijn veertiende klaar was met de basisschool, ben ik direct gaan werken. Ik begon als medewerker in de landbouw, inmiddels ben ik de eigenaar van meerdere tabaksvelden en verbouw ik mais.

Tot een aantal jaar geleden gebruikten mijn familie en ik een ouderwets gat in de grond om onze behoeften te doen. Dit was eigenlijk heel gevaarlijk voor onze gezondheid. Doordat de vliegen zowel de uitwerpselen in dit gat als ons eten aanraakten, werden we vaak ernstig ziek. Ook kon het gat instorten en konden slangen er makkelijk in komen. Daarnaast wisten we niet dat we na het doen van onze behoeften en voor het eten onze handen moeten wassen.”

Voorlichting tijdens WASH-bijeenkomsten

“Omdat mijn vrouw, kinderen en ikzelf vaak last hadden van diarree, cholera en blaasontstekingen, ging ik in 2012 samen met andere buurtbewoners naar een bijeenkomst van het lokale WASH-comité, dat wordt ondersteund door Simavi. Tijdens deze bijeenkomst leerden we hoe belangrijk het is om een toilet te gebruiken in plaats van een gat in de grond. De antiseptische tank die hierin zit, voorkomt namelijk dat vliegen ons eten besmetten. Daarnaast is het toilet makkelijk schoon te maken. Snel na deze bijeenkomst heb ik een toilet gebouwd voor mijn gezin, zodat we voortaan gezond zijn en minder risico’s lopen op besmettelijke ziektes.

Na deze eerste bijeenkomst ging ik vaker naar voorlichtingen van het WASH-comité. Hier leerde ik over het belang van handenwassen, goede persoonlijke hygiëne en een beschermde waterbron om ziektes te voorkomen. De afgelopen jaren hebben we veel veranderd aan ons gedrag omtrent hygiëne, waardoor we nu minder vaak ziek zijn.”

Duurzame hygiëne

“Er is veel veranderd voor mijn familie. Doordat we niet meer ziek worden, besparen we veel geld dat we anders aan medicijnen hadden uitgegeven. Daarnaast hebben mijn kinderen meer tijd om naar school te gaan en kan ik meer werken dan vroeger, omdat we niet meer ziek thuis zijn.

Ik kan het iedereen aanraden om een toilet te bouwen en te leren over goede hygiënische gebruiken. Zonder deze voorzieningen en kennis zouden mijn vrouw, kinderen en ik nog steeds ernstige ziektes zoals diarree, cholera en blaasontstekingen krijgen.

Door een keer wat tijd en geld te investeren in het aanleggen van een toilet, zorg je ervoor dat je op de lange termijn gezond bent en meer tijd hebt voor andere dingen. Ik kan nu meer geld verdienen voor mijn gezin en mijn kinderen kunnen een goede toekomst opbouwen doordat ze op school geen lessen meer hoeven te missen.”

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories