Long read
Drinkwater

Een gezonde toekomst: hoe de 13-jarige Brington zijn dorp aan schoon drinkwater helpt

Dat niemand zonder schoon drinkwater kan, weet ook de 13-jarige Brington Kazooba uit Oeganda. Hij werd meerdere malen ernstig ziek door vervuild water in zijn omgeving. Naast de gezondheidsrisico’s, zorgde dit ook voor grote achterstanden op school, die hij later weer moest inhalen. Inmiddels leert hij zijn dorps- en schoolgenoten hoe zij ervoor kunnen zorgen dat ze niet meer ziek worden door vervuild water en zo uit de armoede kunnen komen.

Ziek door onveilig water

Brington Kazooba woont in Kiterassa, Oeganda, samen met zijn vier broers en ouders. Zijn vader verkoopt kleren op de markt en zijn moeder zorgt thuis voor de kinderen. Voordat Simavi begon met het voorlichten van de lokale bewoners, waren ze vaak ziek door het gebruik van vervuild drinkwater, vertelt Brington. “Het leven was zwaar.” 

Ondanks zijn jonge leeftijd is Brington al voorzitter van het lokale comité en zorgt hij ervoor dat zoveel mogelijk mensen uit zijn dorp weten hoe ze water kunnen zuiveren en ervoor kunnen zorgen dat malariamuggen, die een grote veroorzaker zijn van watergerelateerde ziektes, geen kans krijgen om eitjes te leggen. Ook leert hij zijn dorpsgenoten over goede hygiënische gewoontes, zoals handenwassen nadat je naar het toilet bent geweest.

“Ik heb wel vier keer in het ziekenhuis gelegen omdat ik malaria had. Dat vond ik heel erg, niet alleen omdat ik heel erg ziek was, maar ook omdat ik hierdoor een achterstand op school opliep. Veel kinderen van mijn leeftijd vinden school niet leuk, maar ik wel. Toen ik weer beter was en had geleerd over goede hygiëne, heb ik mijn nieuwe kennis aan zoveel mogelijk kinderen op mijn school doorgegeven.”

Duurzame kennis

Simavi werkt in Oeganda aan het structureel verbeteren van voorzieningen op het gebied van drinkwater, sanitatie en hygiëne. Daarnaast geven we trainingen, waarmee we de lokale bewoners gezond hygiënisch gedrag aanleren. De trainingen van Simavi hebben ervoor gezorgd dat de bewoners van Kiterassa voortaan weten hoe ze op een zo veilig mogelijke manier met water om kunnen gaan.

Een belangrijk aspect van de manier van werken van Simavi is dat we comités opzetten van lokale bewoners, die ook nadat het project afgelopen is, zorgen voor kennisoverdracht en onderhoud van de voorzieningen. Zo zorgen we ervoor dat de resultaten duurzaam zijn.

Veilig drinkwater, het medicijn tegen armoede

“We koken voortaan eerst ons water, voordat we het drinken. Ook zorgen we ervoor dat we geen stilstaand water in ons huis of op het erf hebben en slapen we tegenwoordig onder klamboes. Daarnaast zijn de sanitaire voorzieningen op mijn school verbeterd.”

“Ik voel me trots dat ik met het comité bijeenkomsten en vergaderingen organiseer waarmee we ons dorp beter kunnen maken. Het is mijn droom dat ieder huishouden een veilig en goed onderhouden toilet heeft, met een handenwasgelegenheid. Want pas als je gezond bent kun je naar school of werken en zo uit de armoedespiraal ontsnappen.”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories