Long read
19 mei 2016

Een interview met Ariette Brouwer in Management Scope

Deze maand werd Simavi’s directeur Ariette Brouwer geïnterviewd voor Management Scope. Monique Noomen-Greve sprak uitgebreid met Ariette over haar achtergrond in het bedrijfsleven en haar visie voor Simavi in de toekomst.

Omdat Ariette het gewend was in het bedrijfsleven te werken, was het in het begin even wennen toen ze de overstap maakte naar een non-profit organisatie. Haar uitgebreide bedrijfs- en managementervaring blijken echter extreem waardevol voor Simavi.

“Het toevoegen van betekenis is, en blijft, mijn belangrijkste focus.”

Ariette begon haar carrière in 1997 bij SCA en startte met werken in social responsibility in 2009. Toen bleek dat corporate social responsibility toch minder belangrijk was, was dat voor haar een reden op zoek te gaan naar een andere baan. Nu ze bij Simavi werkt, heeft haar management ervaring haar geholpen een professionelere organisatie neer te zetten. Daarnaast hebben haar netwerkvaardigheden voor sterkere banden met corporate partners gezorgd. Hierbij vindt ze het belangrijk om altijd die win-win situatie te zien, dus dat zowel een ngo als een bedrijf baat heeft bij samenwerking.

Er zijn mooie voorbeelden van het streven van dit kabinet om het bedrijfsleven te koppelen aan ontwikkelingsorganisaties. ‘Ik vind Unilever een goed voorbeeld omdat dit concern bijvoorbeeld bij de productie van thee kijkt naar de hele productieketen, dus ook hoe het gaat met de boeren die de thee verbouwen. Bij Simavi zelf hebben we een mooi project in Centraal Tanzania gefinancierd door de Zwitserse overheid; bij honderd ziekenhuizen wordt water en sanitatie aangelegd. Het Nederlandse ingenieursbedrijf Witteveen+Bos legt de infrastructuur aan, wij geven voorlichting en leren de gemeenschap het watersysteem te onderhouden. We streven ernaar dat omliggende dorpen baat bij ons project hebben. Inwoners kunnen bijvoorbeeld bij een waterpunt voor een klein bedrag water kopen. We vinden het belangrijk dat ze een financiële bijdrage leveren, want als je alleen maar geeft, dan blijft er een afhankelijkheidsrelatie en dat is niet duurzaam.

“Pas als je gezondheid op orde is, kun je jezelf ontwikkelen en komt de economische ontwikkeling op gang”

Dankzij de subsidies en fondsen die Simavi onlangs heeft ontvangen, kunnen we blijven werken aan onze doelstelling; het structureel verbeteren van de gezondheid van 10 miljoen mensen in Afrika en Azië in 2020. Om dit te bereiken moeten we een duidelijke visie en strategie hebben – en Ariette heeft de combinatie van ‘hard’ en ‘zacht’ om Simavi hierin te helpen slagen. Ze kan ons helpen te streven naar vooruitgang met de zachte aspiratie van het creëren van een beter leven voor miljoenen mensen aan de ene kant en verantwoordelijkheid nemen voor de harde skills van het nemen van beslissingen en het geven van strategische richting aan de andere kant. Haar combinatie van expertises zullen Simavi helpen te groeien in de toekomst en onderweg onze missie niet uit het oog te verliezen.

Het hele interview lees je hier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read