Long read
Veilige zwangerschappen

Fijne Valentijnsdag voor iedereen

Vandaag is het valentijnsdag, een dag waarop we de liefde en onze relaties vieren. Op deze dag voelen we ons vrij om lief te hebben wie we willen. Helaas is deze vrijheid niet overal vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld in Indonesië, waar niet alle huwelijken uit vrije wil worden gesloten.

Wanneer de liefde eindigt in een zwangerschap, dan wordt het jonge stel verplicht te trouwen. Een kindje buiten het huwelijk om is daar niet geaccepteerd. Er bestaat zelfs een afkorting voor: MBA, Marriage Because of Accident. Ofwel: Getrouwd door een Ongelukje. Veel jonge meiden trouwen tegen hun wil, of ondergaan een onveilige abortus.

Taboe

In grote delen van Indonesië wordt niet gesproken over seksualiteit, het is een taboe. Dit betekent in veel gevallen dat ouders hun kinderen geen seksuele voorlichting geven. Daarnaast is er bijna geen toegang tot voorbehoedsmiddelen als je niet getrouwd bent.

Vrijheid om lief te hebben wie je wilt

Daarnaast bestaat de vrijheid om lief te hebben wie je wilt alleen voor hetero’s. Homo’s en lesbiennes hebben het moeilijk in Indonesië. Zij worden bespot en gediscrimineerd door familie, hebben vaak geen toegang tot gezondheidszorg, lopen de kans om in de gevangenis te belanden en in het ergste geval worden zij publiekelijk gemarteld.

GUSO, doorbreekt taboes en mythes

GUSO is een programma dat jongeren leert zich uit te spreken over seksualiteit en hun rechten in onder andere Indonesië, Pakistan, Malawi, Kenia, Oeganda, Ghana en Ethiopia. GUSO laat zien dat je met kleine stappen, grote veranderingen teweeg kan brengen. Het programma geeft met seksuele voorlichting  jongeren handvatten om taboes en mythes de wereld uit te helpen. Daarnaast biedt GUSO met gezondheidsdiensten ondersteuning aan jongeren die de consequenties van onveilige seks ondervinden. Het programma geeft jongeren de kracht om zich uit te spreken over je seksuele recht, over wie je bent en wie je kiest lief te hebben.

Op Valentijnsdag wensen wij iedereen de vrijheid om lief te hebben, wie je wilt, waar je wilt en hoe je wilt. Heb lief, sta op en spreek uit.

> Meer informative over GUSO vind je hier

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read