Long read
23 juli 2015

Healthy Business, Healthy Lives: van gezondheidswerker tot ondernemer

Stel je eens voor dat je in een afgelegen gebied in Oeganda woont en er geen dokter, apotheek of drogist in de buurt is. Waar haal je dan je kennis en middelen vandaan om ziektes te voorkomen en gezond te leven? Het project Healthy Business, Healthy Lives heeft een innovatieve oplossing bedacht om de toegang tot gezondsheidsinformatie en producten te verbeteren.

Samen met Emesco Development Foundation, onze lokale partner in Oeganda, en het Nederlandse bedrijf Healthy Entrepreneurs leidt Simavi lokale gezondheidswerkers op. Zij worden getraind in een breed scala aan gezondheidsonderwerpen op het gebied van veilige zwangerschappen, water, hygiëne en voeding.

Verbeterde toegang tot zorg en informatie

Begin juli hebben de eerste 18 deelnemers hun training met succes afgerond en ontvingen zij een certificaat. Deze gezondheidswerkers zijn klaargestoomd om het veld in te gaan. Ze vertrekken naar afgelegen gebieden met een digitale tablet en een box met een tiental essentiële  medicijnen, voorbehoedsmiddelen en andere gezondheidsproducten, zoals zeep, maandverband en waterfilters.

“Deze producten zullen onze gemeenschappen helpen zichzelf gezond te houden,” zegt Julius, een van de kersverse ondernemers.

De oplossing: mobiele gezondheidsshop

Met dit totaalpakket kunnen de gezondheidswerkers  een onderneming starten en inspelen op de behoeften van de lokale bevolking. Hun voorraad kunnen ze digitaal bestellen via de tablet. Op deze tablet kunnen de gezondheidswerkers ook korte voorlichtingsfilmpjes, foto’s en adviezen laten zien in de lokale taal. Zo kunnen zij mensen duidelijker voorlichten over relevante onderwerpen zoals seksualiteit, zwangerschap en hygiëne. Deze aantrekkelijke tool zorgt voor veel bekijks, waarmee de gezondheidswerkers de verkoop van producten verhogen en de vraag naar informatie kunnen beantwoorden

Ondernemerschap en een business model

Tijdens de training hebben de gezondheidswerkers met de tablet geoefend en de fijne kneepjes van het ondernemerschap geleerd: hoe beheer je je voorraad, hoe plaats je een bestelling voor nieuwe producten en hoe krijg je mensen naar je mobiele shop. De deelnemers hebben zelf een vierde deel van de totale pakketprijs geïnvesteerd en betalen de rest af na een jaar. Deze investering verdienen ze terug met de verkoop van de medicijnen en gezondheidsproducten.

In september gaan Simavi en Healthy Entrepreneurs de ondernemers in het veld opzoeken en een tweede lichting gezondheidswerkers trainen. Ondertussen houdt lokale partner Emesco Development Foundation een oogje in het zeil. Zij zorgen voor de bevoorrading en helpen bij vragen of problemen.

Iedereen een gezonde basis

Dit project zorgt er op een innovatieve manier voor dat gezondheidszorg ook bereikbaar is voor mensen uit afgelegen gebieden. Samen beogen we met dit innovatie project om de toegang tot gezondheidszorg en informatie te verbeteren voor 150.000 Oegandezen in het Kibaale district en een totaal aantal van 100 ondernemers te trainen.

 

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read