Long read
Drinkwater

Het verhaal van oma Celina

Oma Celina woont al haar hele leven in Aturtur village in Kenia. Haar kinderen en kleinkinderen wonen verspreid over het dorp in verschillende huisjes. Naast het huisje van Oma Celina doet een apart hutje dienst als keuken, waar wat konijnen rond hupsen en de kippen tussen het stro scharrelen. Om te kunnen koken, loopt Oma Celina, samen met haar kleinkinderen meerdere keren per dag op en neer naar een smal riviertje.

Zelf water halen

Het water dat ze halen, gebruikt oma Celina om te koken, schoon te maken en te drinken. Ze weet dat het water wat ze gebruikt niet veilig is, maar ze heeft geen andere keuze.

Ze verteld dat drie van haar eigen kinderen op jonge leeftijd door ziekte zijn overleden. Hoewel ze zeker weet dat dit door het vervuilde drinkwater komt, heeft ze geen andere keuze dan ditzelfde water te blijven gebruiken. Hierdoor maakt ze zich grote zorgen om haar zeven kleinkinderen, die ook vaak ziek zijn.

“Water halen we uit een klein riviertje, waar we soms over de bodem moeten schrapen voor een beetje water. Het ruikt vies en heeft een vieze bruine kleur, maar er is geen ander water in de buurt.”

Ziek van vervuild water

Het vervuilde water dat oma Celina en haar kleinkinderen gebruiken, heeft ernstige gevolgen.

Vervuild water is de oorzaak van ziektes als diarree, cholera, dysenterie, tyfus en polio. Wanneer de kleinkinderen ziek zijn, kunnen ze niet naar school en missen ze belangrijke lessen. Zo wordt het steeds moeilijker om een diploma te halen. Zonder diploma zullen ze geen baan kunnen vinden en dus niet hun eigen geld verdienen. Het vervuilde drinkwater heeft dus verreikende gevolgen.

De oplossing

Onlangs is Simavi begonnen met het aanleggen van een waterpomp in het dorp van oma Celina. Die pomp betekent voor oma Celina een grote zorg minder. Met de nieuwe waterpomp kunnen zij en haar kleinkinderen veilig water gebruiken om te koken, schoon te maken en te drinken.

Veilig drinkwater is een basisbehoefte om een gezond bestaan op te kunnen bouwen. Met veilig water dicht bij huis blijven gezinnen gezond en hebben kinderen de tijd om aan hun toekomst en zelfstandigheid te werken.

Simavi zet zich in voor schoon drinkwater door

  • Met waterpompen, waterleidingen en regenwateropslagtanks helpen we lokale gemeenschappen hun eigen watervoorzieningen te bouwen.
  • Door op scholen voorlichting te geven over het belang van veilig drinkwater, bereiken we de hele gemeenschap.
  • Door waterkiosken te openen kunnen de gezinnen zelf voor een geringe eigen bijdrage water halen dat hen gezond houdt.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze strijdt voor schoon drinkwater? Lees hier verder.

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories