Long read
Toiletten

Hoe Anita’s leven veranderde door een toilet

Goed nieuws! Samen met jou kwamen we in actie voor veilige toiletten bij Anita op school. En met succes! Anita kan voortaan naar een echt toilet. In amper 25 jaar kregen zelfs 2,1 miljard mensen toegang tot een toilet.

Voor Anita Kenneth betekent dit niet alleen dat ze nu gebruik kan maken van een echt toilet, maar ook dat ze niet meer het gevaar loopt bespied of lastig gevallen te worden.

Anita woont in Mkutani Village in Tanzania, een uur rijden van Kongwa. Het is een ambitieuze meisjes van 11 jaar met een toekomstdroom om dokter te worden. Helaas werd ze vaak ziek, waardoor ze veel lessen op school mistte en een achterstand op liep. Anita herinnert het zich goed.

“Ik was vaak erg ziek. Dan was ik misselijk, had ik verschrikkelijke buikpijn en diarree of gaf ik over. Dan kon ik met geen mogelijkheid naar school lopen of me daar concentreren op de lessen.”

Op de school van Anita waren geen toiletten. Wanneer de schoolkinderen naar het toilet moesten, liepen ze naar een veldje waar ze hun behoeften moesten doen. Je gaat als mens gemiddeld 4 tot 10 keer per dag naar het toilet. Stel je voor wat een uitdaging en ongemak het is om dat te doen zonder toilet. Door het gebrek aan toiletten en goede hygiëne slaan ziektes regelmatig toe.

Handen wassen

Dat veranderde toen Simavi samen met lokale partners in het kader van het WASH & Learn project het bouwen van toiletten en handenwasvoorzieningen stimuleerde en trainingen organiseerde over hygiëne en hygiënisch gedrag. Anita leerde op speelse wijze over goede hygiëne, dat ze de wc moet gebruiken en haar handen moeten wassen voor het eten en na ieder toiletbezoek.

Anita “Bacteriën zijn onzichtbaar en je wilt geen ziektes oplopen. Nu zijn er bij onze school mooie toiletblokken gebouwd waar we ook onze handen kunnen wassen. De klas is nu weer vol, want er zijn veel minder zieke kinderen.”

Een veilig toilet, het medicijn tegen armoede

De afgelopen kwarteeuw is er al ongelofelijk veel bereikt in de wereld en hebben 2,1 miljard mensen toegang tot een veilig toilet gekregen, zoals Leah. In de afgelopen 200 jaar hebben toiletten er zelfs voor gezorgd dat de levensverwachting van mensen is verlengd met 20 jaar. Samen zorgen we voor een gezonde basis. Doe je mee? Want als je gezond bent kun je naar school of werken en zo uit de armoedespiraal ontsnappen.

Toiletten zijn van levensbelang voor de gezondheid van mensen over de hele wereld. Doe ook mee voor een schone plee!

Wil je bijdragen aan toiletten voor iedereen? Sms het woord SIMAVI naar telefoonnummer 4333 en doneer eenmalig €3,- voor de projecten van Simavi.

Wil je meer weten over onze projecten op het gebied van toiletten? Bekijk hier onze toilet pagina.

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read