Long read
Drinkwater

‘Ik vond het vreselijk om de lessen te missen’

“Ik kwam vaak te laat op school, dan was ik nog onderweg met het water. Of ik kwam helemaal niet. Dan was ik weer ziek.” Nadat Simavi Collins en zijn dorpsgenoten had getraind in veilig watergebruik en een waterkiosk bouwde, werd hij niet meer ziek. “Nu zit ik op school in de WASH-club en leer ik mijn leeftijdsgenoten over veilig watergebruik.”

Ziek door onveilig water

Bij ons in Nederland komt water gewoon uit de kraan. Heerlijk, schoon drinkwater. Het is zo vanzelfsprekend dat we er bijna niet bij nadenken.

Probeer je dan eens in Collins te verplaatsen. Hij moest elke morgen anderhalf uur lopen vanuit zijn dorp Komolo, Kenia naar een rivier met vervuild water. Dit water gebruikten ze thuis om te drinken, koken en te wassen. Hoewel ze zeker wisten dat ze hier ziek van werden, hadden Collins en zijn familie geen keuze.

Jij kunt vertrouwen op het water dat uit de kraan komt. Maar Collins wordt ziek van het water uit de rivier, dat hij wel móet drinken. Dat heeft ernstige gevolgen. Vervuild water is de oorzaak van ziektes als diarree, cholera, dysenterie, tyfus en polio.

Een betere toekomst voor Collins en zijn familie

Totdat Simavi dicht bij zijn huis een waterkiosk opende. Het veranderde voor Collins zijn leven.

Nu de waterkiosk bij hem in zijn dorp is geopend, hoeft Collins nog maar een paar minuten te lopen voor water dat ze thuis allemaal met een gerust hart kunnen drinken. In de kiosk kunnen gezinnen voor een geringe eigen bijdrage water halen dat hen gezond houdt. Schoon drinkwater is een basisbehoefte om een gezond bestaan op te kunnen bouwen. Met schoon water dicht bij huis blijven gezinnen gezond en hebben kinderen de tijd om aan hun toekomst en zelfstandigheid te werken.

Simavi zet zich in voor schoon drinkwater door

  • Met waterpompen, waterleidingen en regenwateropslagtanks helpen we lokale gemeenschappen hun eigen watervoorzieningen te bouwen
  • Door op scholen voorlichting te geven over het belang van veilig drinkwater, bereiken we de hele gemeenschap
  • Door waterkiosken te openen kunnen de gezinnen zelf voor een geringe eigen bijdrage water halen dat hen gezond houdt

Steun ons en help kinderen zoals Collins

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read
Doneer

Kies uw donatie

3

Met € 11 draag je al bij aan een waterkiosk, waarmee je schoon en veilig water geeft aan 100 kinderen

Van iedere euro die Simavi uitgeeft gaat 92 cent naar onze doelstelling: een gezonde basis voor iedereen.

U ontvangt een e-mail om uw gegevens te controleren en uw donatie te bevestigen. Dit voorkomt dat anderen zonder uw toestemming doneren. Simavi legt gegevens vast ter uitvoering van het donateurschap of verwerking van een eenmalige gift. Ook kunnen we deze gegevens gebruiken om u te informeren over onze activiteiten, projecten en producten. Als u op deze informatie geen prijs stelt, kunt u dit schriftelijk melden aan Simavi, Naritaweg 135, 1043 BS Amsterdam, of via info@simavi.nl. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven voor onze e-mails.