Long read
Toiletten

Een week zonder mobiel of toilet?

Programma Officer Nick Veldwijk van Simavi bezoekt vaak de water, sanitatie en hygiëne projecten in Azië en Afrika. Als kenner in het veld waren we erg benieuwd wat hij liever een week zou missen: zijn mobiele telefoon of toilet?

Lastige vraag. Mijn wc-bezoek gaat altijd gepaard met een aantal minuten facebooken, filmpjes kijken of artikelen lezen op mijn telefoon. Beiden zijn voor mij dus onmisbaar! Maar als ik moet kiezen, ga ik toch maar voor een week zonder telefoon.

“Het toilet was een gat in de grond dat nooit werd schoongemaakt.”

 

Ik woon op driehoog en kan me nog goed herinneren dat de riolering in ons huis een keer verstopt was en we dus niet naar de wc konden. Op zo’n moment besef je je pas hoe onmisbaar je toilet is. Ik kon toen gelukkig een paar keer bij de buren naar het toilet, maar elke keer drie verdiepingen af en op lopen is niet fijn.

Kun je ons iets vertellen over de toegang tot schone toiletten in ontwikkelingslanden?

Gelukkig zag ik een half jaar later bij hetzelfde schooltje een schoon nieuw toiletgebouw, waar de leerlingen ook hun handen konden wassen met water en zeep. Het schoolhoofd vertelde me toen dat er sinds de komst van het nieuwe toilet minder mensen ziek waren. Dit is natuurlijk geen toeval!Het is daar helaas vaak slecht mee gesteld. Dat zag ik bijvoorbeeld toen ik een aantal water- en sanitaire voorzieningen bezocht op een kleine school in Nepal. De scholieren deden hun behoefte achter de school of gingen er zelfs voor naar huis, omdat de latrine (een gat in de grond) niet werd schoongemaakt.

“Inwoners van landen waar toiletten wél normaal zijn, zoals Nederland, moeten zich hiervan bewust worden.”

Iets soortgelijks zag ik toen ik afgelopen juli voor Simavi op het Indonesische eiland Flores was. Ik zag daar dat gezinnen niet altijd toegang hebben tot schone en goedgebouwde toiletten – een sterk contrast met de ongekende schoonheid waar het land om bekend staat.

Zo bleek het toilet in een dorpje op Flores niet meer te zijn dan een gat in de grond dat nooit werd schoongemaakt. Ik wil niet in detail treden, maar de poep lag verspreid rondom het gat. Kan je je dit voorstellen?

Waarom moet iedereen op de wereld toegang hebben tot een schoon en veilig toilet?

Als je op een schoon en goed werkend toilet kan poepen en plassen en als je je handen kan wassen met schoon water en zeep, lopen jij en de mensen om je heen veel minder kans om ziek te worden (of zelfs te sterven) door bacteriën. Dit zorgt ervoor dat kinderen naar school kunnen blijven gaan en dat volwassenen kunnen blijven werken. Schone toiletten zijn kortom essentieel voor een betere gezondheid en goede ontwikkeling!

Waarom is Wereldtoiletdag voor iedereen belangrijk?

 In Nederland is het hebben van een toilet een doodnormale zaak. Helaas is dit in veel andere landen niet vanzelfsprekend. Er zijn in 2015 nog steeds 2,4 miljard mensen (ongeveer een derde van de wereldpopulatie) die geen toegang hebben tot schone en veilige toiletten. Om dit te veranderen is het nodig dat de inwoners van landen waar schone toiletten wél normaal zijn, zoals Nederland, zich hiervan bewust worden. En nu toegang tot water en toiletten zijn opgenomen in de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen, is Wereldtoiletdag des te belangrijker!

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read