Long read
Drinkwater

Onze impact; werken aan een verbeterde toegang tot veilig water in Oeganda

Door onze partnerorganisaties inzicht te geven in de resultaten die hun projecten op de lange termijn hebben, helpen we ze hiervan te leren en deze kennis ook bij toekomstige projecten toe te passen. Zoals bijvoorbeeld de Rwenzori WASH Alliantie in Oeganda.

Het probleem; nog steeds geen veilig drinkwater

Het aantal mensen dat toegang heeft gekregen tot veilig water in kwetsbare gemeenschappen in Oeganda is aanzienlijk gestegen van 39% in 1990 tot wel 64% in 2015! Veel waterpompen zijn echter niet goed onderhouden en reparaties aan de watervoorzieningen kosten veel tijd.

Hierdoor werken 1 op de 5 watervoorzieningen niet volledig, waardoor meer dan één derde van de mensen in deze kwetsbare gemeenschappen nog steeds geen toegang tot veilig water heeft! Terwijl water een basisbehoefte is om een gezond bestaan op te bouwen.

Veilig water als medicijn tegen armoede

Om dit te verbeteren helpt de Rwenzori WASH Alliantie (Health through Water and Sanitation (HEWASA), Joint Effort for Saving the Environment (JESE), de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie (SNV) en Protos) in het westen van Oeganda, lokale bewoners met het opzetten en trainen van watercomités.

Ondersteunt door Simavi als onderdeel van de Nederlandse WASH Alliantie, hebben zij nieuwe en bestaande watercomités getraind, in het managen van lokale watervoorzieningen, het verzamelen van kleine bijdrages voor het gebruik van het water, het bijhouden van archieven en het informeren van de gemeenschap.

Deze watercomités bestaan uit 7 tot 9 vrijwilligers en zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de watervoorzieningen. Elk kwartaal wordt een bijeenkomst gehouden tussen de comités en de WASH Alliantie, om het belang en bewustzijn van veilig water en goede hygiëne te benadrukken. Daarnaast heeft de WASH Alliantie 32 monteurs opgeleid om een regelmatige aanvoer van veilig water te garanderen.

De monteurs worden door de lokale regering betaald om twee keer per jaar de watervoorzieningen te checken en kapotte voorzieningen te vervangen. Daarnaast zorgt een kleine bijdrage van de lokale bewoners ervoor dat de monteurs ook routineonderhoud en kleine reparaties kunnen uitvoeren. De gezamenlijke inspanningen van de watercomités en de monteurs zorgen voor duurzame, veilig en betrouwbare watervoorzieningen in de hele Rwenzori regio.

Samen met lokale partners voor inzicht zorgen

De Rwenzori WASH Alliantie, doet ook mee aan het Action-Research for Learning-project, opgezet door de Nederlandse WASH Alliantie, waar Simavi lid van is. Dit project is erop gericht, lokale organisaties te laten leren van hun projecten, door ze door middel van verzamelde data inzicht te geven in de langetermijnresultaten. In UOeganda werkte de Rwenzori WASH Alliantie samen met de lokale gemeenschappen om data te verzamelen en zo de effecten van hun werk te meten.

Uit deze data bleek dat er een campagne nodig was om de bewoners uit te leggen, waarom het zo belangrijk is, een kleine bijdrage te leveren voor het water. Er werden bijeenkomsten, talkshows en korte radioreclames ingezet om dit uit te leggen. De campagne zorgde vervolgens voor een verbetering in het verzamelen van de bijdrages voor het water.

Naarmate de gemeenschappen groeien in zelfvertrouwen en bewustzijn, durven ze vaker goede watervoorzieningen te eisen bij de lokale en sub-lokale overheden. Om er zeker van te zijn dat de gemeenschappen gehoord worden, zorgen lokale partners van de WASH Alliantie elk kwartaal voor bijeenkomsten tussen de gemeenschappen en de lokale overheden. Als resultaat van deze aanpak werd, in de Hakibaale gemeenschap een vervuilde waterbron ontdekt. De gemeenschap meldde dit aan de lokale overheid en eiste actie. Vervolgens werden ambtenaren op pad gestuurd om het probleem op te lossen.

Verzekering van duurzame levering van water

Tot slot, wordt er door de Rwenzori WASH Alliantie ieder kwartaal een coördinatie vergadering opgezet, waarin sub-district, district en regionale overheidsfunctionarissen samen met verschillende organisaties nadenken over bestaande problemen en mogelijke oplossingen. Op deze manier hopen we de duurzame levering van veilig water lang na de voltooiing van onze tussenkomst te verzekeren.

Voor meer informatie over dit project, download je de WASH Alliance factsheet hier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories