Long read
Drinkwater

Hoe Mama Achobo als rolmodel voor schoon water in haar dorp zorgt

Vroeger moest Mama Achobo uit Kamolo in West-Kenia dagelijks meerdere keren te voet een tocht van drie uur afleggen om uit de dichtstbijzijnde rivier, drinkwater te halen voor haar gezin. Soms deden haar kinderen dit, maar dan misten ze school. Ook was haar gezin vaak ziek, doordat het water uit de rivier vervuild is. Het vele ziek zijn en het gebrek aan tijd en geld, zorgden ervoor dat Mama Achobo niet aan de slag kon met haar eigen bedrijfje en zich niet verder kon ontwikkelen.

Door het water- en sanitatieproject van Simavi, in samenwerking met onze lokale partner CABDA, ziet het leven van Mama Achobo en haar gezin er heel anders uit.

Eén waterpomp, grote effecten

Eén van de grootste positieve veranderingen in de levens van Mama Achobo en haar dorpsgenoten is de installatie van een watervoorziening, waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Hier komt schoon water uit, waardoor de inwoners van Kamolo veel minder ziek zijn en ze hun geld minder uitgeven aan medicijnen. Ook kunnen de kinderen weer naar school, omdat ze gezonder zijn en geen uren meer kwijt zijn aan het halen van water.

Dit is niet alleen gunstig voor hun gezondheid, maar ook voor de financiële situatie van het gezin van Mama Achobo: het geld dat ze nu niet meer hoeft uit te geven aan medische zorg, investeert ze in haar eigen bedrijf.

Ontwikkelen en ondernemen

Omdat Mama Achobo kan lezen en schrijven, is ze gevraagd lid te worden van de lokale Water- en Sanitatiecommissie, opgezet door Simavi en CABDA. Deze commissies zijn essentieel voor Simavi’s werkwijze, omdat zij zorgen voor het onderhoud van de nieuwe voorzieningen en voor het verspreiden van kennis over goede hygiëne onder de dorpsbewoners. Zo zijn de veranderingen blijvend en kunnen de inwoners van de geholpen gemeenschappen zich in de toekomst verder ontwikkelen en uit de armoedespiraal komen.

De leden van de commissies worden getraind door professionals en krijgen daarnaast een deelnemerstoelage. Deze toelage stelde Mama Achobo in staat om wat geld te sparen. De trainingen gaan, behalve over goede hygiënische gebruiken en veilige sanitatie, ook over het beheren van een bedrijf en van leningen.

Voordat ze training kreeg van Simavi, durfde Mama Achobo geen lening voor haar eigen bedrijf aan te vragen, uit angst dat ze deze niet zou kunnen terugbetalen. Door het nieuwe zelfvertrouwen dat ze door deze trainingen kreeg, durfde ze eindelijk wel de stap te zetten, en met succes. Inmiddels verkoopt ze groenten en vis op de markt, dankzij een eerste lening van 45 euro en, nadat ze deze op tijd had afbetaald, een tweede lening van 90 euro.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Het feit dat één leven zo kan veranderen door de installatie van een waterpomp, spreekt de dorpsgenoten van Mama Achobo erg aan. Zij respecteren en waarderen haar inzet voor de gemeenschap en zien een voorbeeld in haar. Ze moedigt andere vrouwen aan, te investeren in hun eigen bedrijfjes. Iets wat nu bereikbaar is, want ze zijn gezond en hebben tijd omdat ze geen uren meer hoeven te lopen voor vervuild water, maar schoon water binnen handbereik hebben. Zo is Mama Achoba het levende bewijs van onze boodschap; Schoon drinkwater is hét medicijn tegen armoede. 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read