Long read
Toiletten

Hoe Radia’s leven veranderde door een toilet

Goed nieuws! Samen met jou kwamen we in actie voor veilige toiletten bij Radia en Rabia op school. En met succes! Radia kan voortaan naar een echt toilet. In amper 25 jaar kregen zelfs 2,1 miljard mensen toegang tot een toilet.

Voor Radia en Rabia betekent dit niet alleen dat ze nu gebruik kunnen maken van een echt toilet, maar ook dat ze niet meer het gevaar lopen te worden bespied of lastig gevallen.

De tweelingzusjes Radia en Rabia wonen in het noorden van Ghana, een half uur rijden van Tamale. Het zijn twee ambitieuze meisjes van 15, met een toekomstdroom om later dokter te worden. Helaas werden ze vaak ziek, waardoor ze veel lessen op school mistten en een achterstand op liepen. Radia herinnert het zich goed.

“Ik was vaak erg ziek. Dan was ik misselijk, had ik verschrikkelijke buikpijn en diarree of gaf ik over. Dan kon ik met geen mogelijkheid naar school lopen of me daar concentreren op de lessen.”

Op de school van Radia en Rabia waren geen toiletten. Wanneer de schoolkinderen naar het toilet moesten, liepen ze naar een veldje, aan de rand van een meertje, waar ze hun behoeften moesten doen. De gemiddelde persoon gaat 4 tot 10 keer per dag naar het toilet. Stel je voor wat een uitdaging en ongemak het is om dat te doen zonder toilet. Door het gebrek aan toiletten en goede hygiëne slaan ziektes regelmatig toe.

Handen wassen

Dat veranderde toen Simavi samen met lokale partners in het kader van het WASH & Learn project het bouwen van toiletten en handenwasvoorzieningen stimuleerde en trainingen organiseerde over hygiëne en hygiënisch gedrag. De tweelingzusjes leerden op speelse wijze over goede hygiëne en dat ze de wc moeten gebruiken en hun handen moeten wassen voor het eten en na ieder toiletbezoek.

Radia: “Bacteriën zijn onzichtbaar en je wilt geen ziektes oplopen. Nu zijn er bij onze school mooie toiletblokken gebouwd, waar we ook onze handen kunnen wassen. De klas is nu weer vol, want er zijn veel minder zieke kinderen.”

Een veilig toilet, het medicijn tegen armoede

De afgelopen kwarteeuw is er al ongelofelijk veel bereikt in de wereld en hebben 2,1 miljard mensen toegang tot een veilig toilet gekregen, zoals Radia en Rabia. In de afgelopen 200 jaar hebben toiletten er zelfs voor gezorgd dat de levensverwachting van mensen is verlengd met 20 jaar. Samen zorgen we voor een gezonde basis. Doe je mee? Want als je gezond bent kun je naar school of werken en zo uit de armoedespiraal ontsnappen.

Wil je meer weten over onze projecten op het gebied van toiletten? Bekijk hier onze toilet pagina.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories