Long read
Drinkwater

Kinderen in de lift: hoe de 13-jarige Brington zijn dorp aan schoon drinkwater helpt

Vandaag de dag hebben 9 op de 10 mensen wereldwijd toegang tot schoon drinkwater. Dat is een geweldige vooruitgang! Ook voor de 13-jarige Brington Kazooba uit Oeganda.

Brington woont in Kiterassa, Oeganda, samen met zijn vier broers en ouders. Zijn vader verkoopt kleding op de lokale markt en zijn moeder zorgt thuis voor de kinderen. Simavi geeft voorlichting aan de lokale bewoners over het gebruik van drinkwater. Brington weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is.

“Ik heb wel vier keer in het ziekenhuis gelegen door malaria. Dat vond ik heel erg. Ik was niet alleen heel erg ziek, maar miste ook veel op school waardoor ik een achterstand opliep. Veel kinderen van mijn leeftijd vinden school niet leuk, maar ik wel. Later als ik groot ben wil ik advocaat worden. Toen ik beter was, kon ik niet wachten om weer naar school te gaan. Ik ben nu ook voorzitter van de WASH club op mijn school waar ik mijn nieuwe kennis over goede hygiëne aan zoveel mogelijk kinderen doorgeef.”

Wist jij dat de malariamug een grote veroorzaker is van water gerelateerde ziektes? Brington niet, totdat hij zelf tot vier keer malaria kreeg. Door voorlichting van Simavi weet hij nu hoe je water zuivert en hoe je ervoor zorgt dat malariamuggen geen kans krijgen om eitjes te leggen in stilstaand water.

Stilstaand water is overal te vinden in de arme wijken zoals in het dorp Kiterassa in Oeganda. Zo ook bij de school van Brington. En omdat Brington en veel leerlingen niet wisten dat juist dit stilstaande water zo’n groot gevaar vormt, waren ze vaak ziek.

Kennis delen

Nu deelt Brington zijn kennis met zoveel mogelijk mensen uit zijn dorp. Ook leert hij zijn klasgenoten en dorpsgenoten over goede hygiënische gewoontes, zoals handenwassen nadat je naar het toilet bent geweest.

“Ik voel me trots dat ik met de WASH club bijeenkomsten en discussies organiseer over goede hygiëne, schoon drinkwater en toiletten. Door deze kennis te delen en te verspreiden, kunnen we ons dorp beter kunnen maken. Het is mijn droom dat ieder huishouden een veilig en goed onderhouden toilet heeft, met een handenwasgelegenheid.”

Veilig (drink)water, het medicijn tegen armoede

Simavi werkt in Oeganda aan het structureel verbeteren van voorzieningen op het gebied van drinkwater, sanitatie en hygiëne. Daarnaast geven we trainingen, waarmee we de lokale bewoners gezond hygiënisch gedrag aanleren. De trainingen van Simavi hebben ervoor gezorgd dat Brington en zijn dorpsgenoten weten hoe ze op een zo veilig mogelijke manier met water om kunnen gaan.

“We koken voortaan eerst ons water, voordat we het drinken. Ook zorgen we ervoor dat we geen stilstaand water in ons huis of op het erf hebben en slapen we tegenwoordig onder klamboes. Daarnaast zijn de sanitaire voorzieningen op mijn school verbeterd. Ik ben niet meer ziek geweest!”

De afgelopen kwarteeuw is er al ongelofelijk veel bereikt in de wereld en hebben 2,6 miljard mensen toegang tot veilig drinkwater gekregen, zoals Brington en zijn familie. Samen kunnen we ook de laatste 10 procent bereiken! Doe je mee? Want als je gezond bent kun je naar school of werken en zo uit de armoedespiraal ontsnappen.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories