Ga terug naar jaarverslag 2016
Long read

Lancering programma ‘Watershed – Empowering citizens’

Tijdens de World Water Week 2016 in Stockholm hebben Simavi, IRC, Akvo en Wetlands International het Watershed – Empowering citizens programma geïntroduceerd. In deze strategische samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, slaan we de handen ineen om de duurzame ontwikkelingsdoelen op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH) te kunnen bereiken. Samen gaan we met het Watershed programma de uitdaging aan om in 2030 universele toegang tot WASH te realiseren.

Het Watershed programma is uniek omdat het zich richt op het versterken van het maatschappelijk middenveld en de gemeenschappen om hun stem te laten horen, zodat zij zelf kunnen pleiten voor WASH en goed beheer van waterbronnen. Het uiteindelijke doel is dat lokale gemeenschappen de overheid in hun landen aansprakelijk houden voor de levering van veilig water, schone toiletten en hygiëne.

Vijfjaren plan

In de komende vijf jaar zal Watershed pleiten voor snellere resultaten om ervoor te zorgen dat drinkwater- en sanitatiebedrijven en  overheden verantwoordelijkheid nemen om duurzame water-, sanitatie- en hygiëne (WASH) voorzieningen te waarborgen voor iedereen.

We betrekken hierbij de gebruikers (met name vrouwen) van WASH-voorzieningen en de drinkwaterbedrijven. Het programma doet dit op internationaal niveau, in Nederland en in zes landen (Kenia, Oeganda, Mali, Ghana, Bangladesh en India) . Dit leidt tot meetbare verbeteringen in de toegang, kwaliteit en duurzaamheid van WASH-diensten in deze landen.

Een sterk maatschappelijk middenveld

In het Watershed programma investeren we in lokale maatschappelijke organisaties om de dialoog aan te gaan met de lokale overheid en lokale politici en mee te discussiëren over bestuur en beleid. Door middel van een reeks activiteiten op gemeenschaps, districts nationaal en internationaal niveau, zorgt het programma voor  verbeterd beleid en financiering voor WASH op deze niveaus.  Binnen het programma is Simavi verantwoordelijk voor de programma’s in Kenia, Bangladesh en Nederland.

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read