Long read
Veilige zwangerschappen
3 mei 2016

Mag ik je voorstellen aan Puspa, een jonge moeder in India

Puspa werd, dankzij de oplettendheid van haar moeder, op tijd naar het ziekenhuis doorverwezen en beviel ondanks heftige bloedingen van een gezond kindje. Voor veel vrouwen loopt het helaas niet zo goed af. Elke dag sterven 800 zwangere vrouwen; 99% van de moedersterfte vindt plaats in onderontwikkelde landen. India neemt, als koploper, 20% voor haar rekening, elke dag sterven hier gemiddeld 174 zwangere vrouwen door gebrek aan gezondheidszorg.

Het verhaal van Puspa en haar baby

Tot de 8e maand van haar zwangerschap werkte Puspa in een steenfabriek in Sarwan, een klein dorp in de afgelegen regio in Jharkand, het oosten van India. Haar werk was zwaar en ze kreeg te weinig te eten. Haar man keek niet naar haar om en er was geen gezondheidswerker in het dorp die haar tijdens haar zwangerschap kon begeleiden.

De hoogzwangere Puspa was er zo slecht aan toe dat haar bezorgde moeder, die een paar dorpen verderop woont, haar in huis nam. Toen ze op een dag meer dan een uur het bewustzijn verloor, bracht de moeder Puspa meteen naar de plaatselijke gezondheidswerker. Die stelde vast dat haar dochter ernstige bloedarmoede had en te weinig zuurstof kreeg. Haar voeding was al maandenlang veel te eenzijdig geweest voor een zwangere vrouw.

Dankzij de begeleiding die Puspa uiteindelijk kreeg, is ze op tijd naar het ziekenhuis doorverwezen. Tijdens de bevalling kreeg ze heftige bloedingen en er werd er gevreesd voor het leven. Maar uiteindelijk heeft Puspa een gezonde baby op de wereld gezet. Zonder de gezondheidswerker was Puspa echter, net als vele andere jonge vrouwen in India slachtoffer geworden van het gebrek aan zorg.

Veilige en bewuste zwangerschap, hét medicijn tegen armoede

In India sterven elke dag gemiddeld 174 zwangere vrouwen. Door een gebrek aan gezondheidszorg wordt bloedarmoede bij de jonge moeders vaak niet opgemerkt. Zware bloedingen tijdens de bevalling zijn hier vaak het gevolg van, wat fataal kan zijn.

Puspa had het geluk dat in het dorp van haar moeder wél begeleiding voor zwangere vrouwen was. Maar in andere gemeenschappen in deze regio is er dringend behoefte aan professionele zwangerschapsbegeleiding om eventuele complicaties op tijd te ontdekken en onnodige moedersterfte te voorkomen.

Daarom werkt Simavi in India aan het structureel verbeteren van zwangerschappen door trainingen te verzorgen voor gezondheidsmedewerkers. Tijdens deze trainingen leren de gezondheidsmedewerkers hoe ze de lokale bevolking beter kunnen informeren over verschillende onderwerpen omtrent zwangerschappen, zoals; controles, voeding, hygiëne en de zorg voor pasgeboren baby’s. Ook worden de gezondheidsmedewerkers getraind in het tijdig detecteren van zwangere vrouwen, zodat zij check-ups kunnen doen en de zwangerschap kunnen begeleiden.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories