Voor het eerst ongesteld worden is voor meisjes een bijzondere gebeurtenis. In ons land zien meisjes het vaak als een bevestiging dat zij volwassen worden. Maar voor meisjes als Sadia, die wonen in arme gebieden van Bangladesh, ligt dat heel anders. Op ongesteld zijn rust een taboe.
“Op een nacht werd ik wakker. Ik dacht dat ik in mijn bed had geplast. Ik begon te gillen toen ik bloed zag en niet wist wat er aan de hand was.”
Sadia’s moeder kwam direct en begreep wat er aan de hand was; Sadia was voor het eerst ongesteld geworden. Haar moeder gaf haar een paar doeken voor tussen haar benen mee en zei dat zij buiten verder moest slapen, want ze was onrein. Dat was alles wat ze erover te horen kreeg.
Voorkom een leerachterstand
In Bangladesh worden meisjes als ‘onrein’ beschouwd wanneer zij menstrueren. Hierdoor worden de meisjes beperkt in hun deelname aan het dagelijks leven. Bovendien maakt de beperkte toegang tot schoon water, goede sanitaire voorzieningen en maandverband het moeilijk voor de meisjes om hun menstruatie hygiënisch te beheren. Als gevolg worden de meisjes geconfronteerd met aanzienlijke fysieke en sociale uitdagingen tijdens hun menstruatie periode, wat per dorp enorm kan verschillen.
Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor hun gezondheid en toekomst. Zo mag een meisjes in sommige dorpen tijdens haar menstruatie niet in hetzelfde bed slapen als haar echtgenoot, eet zij niet mee met de rest van het gezin en mist zij vaak een aantal dagen school. Bovendien worden haar kansen op een goede toekomst zo elke maand kleiner.
Het doorbreken van taboes
Om meisjes als Sadia een gezonde toekomst te geven werkt Simavi hard aan het doorbreken van het taboe. Door middel van diverse activiteiten lichten we meisjes en vrouwen voor over menstruatie en goede hygiëne. Door trainingen te geven aan vrouwengroepen in de dorpen, bereiken we invloedrijke vrouwen (zoals leraressen, moeders en oma’s) en veranderen we allereerst hun kijk op menstruatie. Daarnaast zorgen we voor de beschikbaarheid van maandverband, om gezondheidsproblemen te voorkomen. Ook geven we voorlichting op school en via jeugdbijeenkomsten.
Met jouw steun kunnen we nóg meer meisjes en vrouwen voorlichten en zo helpen aan een gezonde toekomst!