Long read
Hygiëne

Mag ik je voorstellen aan Sadia

Voor het eerst ongesteld worden is voor meisjes een bijzondere gebeurtenis. In ons land zien meisjes het vaak als een bevestiging dat zij volwassen worden. Maar voor meisjes als Sadia, die wonen in arme gebieden van Bangladesh, ligt dat heel anders. Op ongesteld zijn rust een taboe.

“Op een nacht werd ik wakker. Ik dacht dat ik in mijn bed had geplast. Ik begon te gillen toen ik bloed zag en niet wist wat er aan de hand was.”

Sadia’s moeder kwam direct en begreep wat er aan de hand was; Sadia was voor het eerst ongesteld geworden. Haar moeder gaf haar een paar doeken voor tussen haar benen mee en zei dat zij buiten verder moest slapen, want ze was onrein. Dat was alles wat ze erover te horen kreeg.

Voorkom een leerachterstand

In Bangladesh worden meisjes als ‘onrein’ beschouwd wanneer zij menstrueren. Hierdoor worden de meisjes beperkt in hun deelname aan het dagelijks leven. Bovendien maakt de beperkte toegang tot schoon water, goede sanitaire voorzieningen en maandverband het moeilijk voor de meisjes om hun menstruatie hygiënisch te beheren. Als gevolg worden de meisjes geconfronteerd met aanzienlijke fysieke en sociale uitdagingen tijdens hun menstruatie periode, wat per dorp enorm kan verschillen.

Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor hun gezondheid en toekomst. Zo mag een meisjes in sommige dorpen tijdens haar menstruatie niet in hetzelfde bed slapen als haar echtgenoot, eet zij niet mee met de rest van het gezin en mist zij vaak een aantal dagen school. Bovendien worden haar kansen op een goede toekomst zo elke maand kleiner.

Het doorbreken van taboes

Om meisjes als Sadia een gezonde toekomst te geven werkt Simavi hard aan het doorbreken van het taboe. Door middel van diverse activiteiten lichten we meisjes en vrouwen voor over menstruatie en goede hygiëne. Door trainingen te geven aan vrouwengroepen in de dorpen, bereiken we invloedrijke vrouwen (zoals leraressen, moeders en oma’s) en veranderen we allereerst hun kijk op menstruatie. Daarnaast zorgen we voor de beschikbaarheid van maandverband, om gezondheidsproblemen te voorkomen. Ook geven we voorlichting op school en via jeugdbijeenkomsten.

Met jouw steun kunnen we nóg meer meisjes en vrouwen voorlichten en zo helpen aan een gezonde toekomst!

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories

Doneer

Kies uw donatie

3

Met jouw gift van 15 euro geef je voor de training van vrouwengroepen in de dorpen, met 24 euro krijgen 20 vrouwen een jaar lang maandverband.

Van iedere euro die Simavi uitgeeft gaat 92 cent naar onze doelstelling: een gezonde basis voor iedereen.

U ontvangt een e-mail om uw gegevens te controleren en uw donatie te bevestigen. Dit voorkomt dat anderen zonder uw toestemming doneren. Simavi legt gegevens vast ter uitvoering van het donateurschap of verwerking van een eenmalige gift. Ook kunnen we deze gegevens gebruiken om u te informeren over onze activiteiten, projecten en producten. Als u op deze informatie geen prijs stelt, kunt u dit schriftelijk melden aan Simavi, Naritaweg 135, 1043 BS Amsterdam, of via info@simavi.nl. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven voor onze e-mails.