Long read
Veilige zwangerschappen

Malawi stemt in met verbod op Kindhuwelijken

Geweldig nieuws! Door een aanpassing van de grondwet zijn miljoenen meisjes in Malawi nu beschermd tegen uithuwelijking voor hun achttiende. Na jarenlang campagne voeren door jongerenorganisaties en ontwikkelingsorganisaties waaronder Simavi, heeft het parlement in Malawi vorige week ingestemd met deze wetsaanpassing.

Een meerderheid van het parlement stemde vóór een wetswijziging die het huwelijk van zowel jongens als meisjes onder de 18 strafbaar maakt in Malawi. Terwijl kindhuwelijken technisch gezien sinds 2015 illegaal waren in Malawi, konden kinderen tussen de 15 en 18 jaar alsnóg trouwen wanneer zij toestemming hadden van hun ouders. Met het aanpassen van de grondwet is dit niet meer mogelijk. In onze strijd tegen kindhuwelijken, zijn we erg blij met dit resultaat.

In 2015 behoorde Malawi nog tot de top 10 van landen in de wereld met het hoogst aantal kindhuwelijken. Deze wetswijziging is een fantastische mijlpaal, die zorgt voor een beter en gezonder leven voor miljoenen meisjes in Malawi. In de ‘More Than Brides’ alliantie in Malawi (bestaande uit YONECO, GENET, Simavi en Save the Children) hebben we gepleit voor deze wetswijziging sinds het begin van 2016.

Kindhuwelijken zijn een ernstige mensenrechtenschending en de impact hiervan is enorm. Zo krijgen kindbruiden vaak op veel te jonge leeftijd kinderen. Omdat hun lichaam hier nog niet klaar voor is, lopen ze grote risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap, waardoor ze blijvende gezondheidsproblemen kunnen krijgen of zelfs kunnen overlijden. Ook op mentaal gebied hebben kindhuwelijken een grote negatieve impact op de meisjes. Ze komen vaak in een sociaal isolement terecht en gaan dan niet meer naar school, wat hun persoonlijke ontwikkeling ernstig belemmert.

In September 2015, stemden 193 landen in met de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen en het uitbannen van kindhuwelijken staat hier hoog op de agenda. Daarnaast werd in 2016 het Girls Not Brides Nederland netwerk gelanceerd. Dit Nederlandse netwerk richt zich op kennisuitwisseling en gezamenlijke activiteiten om kindhuwelijken internationaal en nationaal te voorkomen. Girls Not Brides Nederland is opgericht door dertien Nederlandse organisaties, waaronder Simavi, die op hun beurt weer met tientallen partnerorganisaties in Afrika en Azië samenwerken.

Kijk hier om meer te leren over ons werk op het gebied van kindhuwelijken.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories