Long read

Meisjes en vrouwen in India 1WeekExtra

Gemiddeld is een vrouw 7 jaar van haar leven ongesteld. Voor de meeste vrouwen zijn dit oncomfortabele dagen, zij ervaren pijn, ongemakken of vermoeidheid. Voor vrouwen en meisjes op het platteland in India ligt dat vaak anders.

Vaak zijn meisjes onbekend met wat menstruatie is, wat het met het lichaam van een vrouw doet en hoe het werkt. Ze zijn simpelweg niet voorgelicht. Niet door hun moeder, niet op school, niet door vriendinnen. De kennis is er niet. Ook hebben ze vaak geen kennis over menstruele hygiëne en het ontbreekt hen aan hygiëne materiaal zoals maandverband. Dat is simpelweg niet voor handen. Door deze onbekendheid lopen vrouwen het risico op gezondheidsproblemen, zoals infecties, maar ook op achterstanden, omdat ze ziek worden, thuis blijven in plaats van naar school of werk gaan. Het heeft dus impact op hun ontwikkeling, economische status en uiteindelijk hun gezondheid. Met 1WeekExtra doen wij hier iets aan.

Door middel van diverse activiteiten lichten we meisjes en vrouwen in India voor over menstruatie en over goede hygiëne. Dit doen we zowel in de gemeenschap als op scholen. We verbinden ons project aan lokale rolmodellen die we trainen en informeren, zoals moeders en vrouwelijke leerkrachten. Ook bieden we passende en betaalbare producten aan voor tijdens de menstruatie. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen ook deelnemen tijdens hun menstruatie en hoeven zij geen week per maand te missen van werk of school.

Met het programma willen we dat:

  1. Meisjes en vrouwen in Munger en Bhagalpur, twee districten in een hele arme staat van India Bihar, tijdens hun menstruatie gewoon door kunnen gaan met hun dagelijkse leven, privé en openbaar. En dat mannen en vrouwen menstruatie zien als een normale verandering in het lichaam van een vrouw.
  2. De gezondheid van vrouwen en meisjes in Munger en Bhagalpur wordt verbeterd doordat vrouwen en meisjes over voldoende kennis beschikken over menstruele hygiëne en het vermijden van infecties tijdens de menstruatie.
  3. Vrouwen kunnen een inkomen genereren met het verkopen en distribueren van maandverband

Afgeleid van de doelstelling die we hebben, willen we met het programma de volgende resultaten bereiken

  • 660.000 vrouwen en meisjes bewust maken van menstruele hygiëne, wat de risico’s zijn van slechte menstruele hygiëne en hoe ze een betere menstruele hygiëne kunnen realiseren;
  • 200.000 mannen en jongens (indirect) informeren over menstruatie en het belang van menstruele hygiëne;
  • 165.000 vrouwen en meisjes toegang geven tot betaalbaar maandverband via een lokaal distributienetwerk met lokale entrepreneurs;
  • na drie jaar koopt 25% van de meisjes en vrouwen in Munger en Bhagalpur maandverband voor zichzelf wanneer zij menstrueren
  • Toegang creëren tot maandverband door het opzetten van een lokaal distributie en verkoop model;
  • Werkgelegenheid creëren voor 815 vrouwen als onderdeel van het distributie en verkoop model.

Want iedereen heeft recht op een goede gezondheid.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read