Long read

Nepal 2,5 maand later

De Nepalese bevolking wordt nog dagelijks geconfronteerd met  de gevolgen van de verwoestende aardbevingen die het land troffen op 25 april en 12 mei. Ze hebben geen dak boven het hoofd door het instorten van hun huis of een tekort aan toegang tot schoon drinkwater en toiletten. Samen met onze lokale partners werken wij hard aan de wederopbouw van de water en sanitatie faciliteiten. Fotograaf Daniel Maissan was in Nepal en vroeg de inwoners van het dorp Pipal Thok hoe het hen 2,5 maand later vergaat.

Zo ook de jonge moeder Shanta Laxmi Shrestra (27). Zij woont samen met haar schoolgaande zoon (5) en dochter (2) in Pipal Thok, een klein dorpje in het zwaargetroffen Ghorkha.

“De aardbeving heeft ons de makkelijke toegang tot water ontnomen. Hoewel alle watertanks nog heel zijn, worden ze niet gevuld met water vanuit de dakleidingen. Voorheen kregen we het meeste schone water vanaf de dakgoten gedurende de moesson, maar bijna alle daken zijn ingestort. Mijn hele huis ligt in puin en daarom slaap ik tijdelijk ergens anders met mijn kinderen. In het huis waar we logeren is een dakgoot om het regenwater op te vangen, maar er is helaas niet genoeg om iedereen te voorzien. Daarom loop ik iedere dag 5 keer naar een waterbron aan de rand van het dorp, zodat mijn kinderen zich ook kunnen wassen en zodat we genoeg water hebben om te drinken. Het ergste aan de aardbeving voor mij is dat het een veilige plek heeft weggenomen om te kunnen leven. Ik ben bang dat het ieder moment weer kan gebeuren”.  

Impact van WASH voorlichting

Door de aardbeving zijn vele gebouwen, watervoorzieningen en toiletten verwoest. Veel mensen hebben tijdelijk onderdak gevonden, maar de aardbevingen hebben ertoe geleid dat er beperkt of geen toegang is tot veilig water en toiletten. Onder deze omstandigheden is het een uitdaging om goede hygiëne te waarborgen. Ook al zijn de inwoners van Ghorka district, zoals Shanta, zich wel bewust van het belang hiervan.

Shanta: “Voordat het WASH project van Simavi hier kwam, waren er veel ziektes in het dorp. Ik was er zelf niet bij toen Simavi kwam en voorlichting gaf over WASH aan mensen uit het dorp, maar de mensen om me heen hebben het mij geleerd. Zij vertelden mij hoe ik proper mijn handen moet wassen en hoe ik mezelf, mijn huis en omgeving schoon kan houden. Ik denk dat, als we dit niet hadden geleerd, er nu een grote epidemie was ontstaan na de aardbeving. Dus ik ben erg blij dat we zoveel dingen hebben geleerd over water, toiletten en hygiëne. De waterbron is een half uur lopen, dus ik probeer zo vaak mogelijk op en neer te gaan zodat mijn kinderen en ik gezond kunnen zijn”.DM-L1000273-Edit

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read