Long read
Hygiëne

Onze impact; Ghanese partners leren door inzichten op lange termijn

Door onze partnerorganisaties inzicht te geven in de resultaten die hun projecten op de lange termijn hebben, helpen we ze hiervan te leren en deze kennis ook bij toekomstige projecten toe te passen. Zo zorgen we voor nog meer impact, bijvoorbeeld in het noorden van Ghana.

Het probleem; kindersterfte door slechte hygiëne

Een kwart van alle sterfgevallen van kinderen onder de leeftijd van 5 jaar in Ghana is te wijten aan diarree veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne. Slechts één op de acht gezinnen heeft toegang tot een schoon en veilig toilet en veel mensen doen hun behoeften buiten, waardoor het water vervuild raakt en ziektes zich gemakkelijk verspreiden.

Simavi ondersteunt onze lokale partners financieel, technisch en ook praktisch, bijvoorbeeld door het verzorgen van hygiënetrainingen in afgelegen gebieden. Daarnaast geven we onze partners inzicht in de resultaten op de lange termijn. Zo zorgen we samen voor een structurele verbetering van de gezondheid.

Duurzaam succes door deelname in het onderzoeksprogramma

Simavi ontwikkelde in samenwerking met de Nederlandse WASH-Alliantie, het Action-Research for Learning programma, dat organisaties helpt te leren van hun projecten en het succes in stand te houden. Hiermee leren onze lokale partners hoe ze met het verzamelen van data inzicht krijgen in de langetermijnresultaten.

Uit de verzamelde data in Ghana bleek, dat de toiletten te duur waren. Om de kosten omlaag te brengen heeft onze partner, lokale mensen geleerd hoe ze de toiletten in elkaar kunnen zetten. Naast lagere kosten, zorgt dit ook voor een inkomen voor de bouwers. Omdat een toilet voor sommige families hierna  nog steeds te duur was, zorgde de partner voor kredietregelingen, zodat arme huishoudens een lening kunnen afsluiten. Meer dan 100 huishoudens hebben al gebruik gemaakt van deze leningen om zo een eigen toilet te bouwen.

Ook blijkt dat bijna alle leden van de gemeenschap nu zijn handen wast met zeep na het toiletteren. En dat 90% van de huishoudens prullenbakken gebruikt om afval weg te gooien, vergeleken met 65% van de huishoudens in 2013. Wij zijn trots op deze mooie resultaten.

Voor meer informatie over dit project, download je de WASH Alliance factsheet hier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories