Long read
16 maart 2017

Populisme krijgt in Nederland geen kans

Gisteren was het zover. Nederland stemde voor een nieuwe Tweede Kamer. Met deze uitslag lijken de Nederlanders te stemmen voor zekerheid. Nu breekt er een spannende en belangrijke tijd aan waarbij de kaarten geschud worden om een nieuwe koers te bepalen voor Nederland. Ook voor het buitenlandbeleid. Nog nooit hebben we zoveel mensen op de vlucht gezien. Mede door klimaatverandering heerst er grote droogte in Afrika. En de ongelijkheid in de wereld blijft maar toenemen. Het is dus nu belangrijker dan ooit dat politieke partijen de handen ineenslaan om deze uitdagingen op een duurzame manier aan te pakken.

De vorige kabinetten Rutte I & II hebben fors bezuinigd op internationale samenwerking. In het licht van de genoemde uitdagingen vinden wij dat deze trend gekeerd moet worden. Simavi pleit voor een sterk beleid en nieuwe investeringen op het gebied van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking met een centrale rol voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. Wij vinden het onacceptabel dat er nog steeds 1,8 miljard mensen geen toegang hebben tot veilig drinkwater, 2,4 miljard mensen geen toiletten hebben en dat er jaarlijks nog meer dan 300.000 vrouwen sterven aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling. Nederland is expert op deze terreinen en heeft hierin altijd voorop gelopen. Laten we dat zo houden!

De afgelopen periode heeft Simavi op meerdere fronten aandacht gevraagd voor thema’s die kwetsbare bevolkingingsgroepen raken. Door samen met vele anderen onze stem te laten horen tegen de Global Gag rule van Trump, mee te lopen met de Womens’ March en de actie ‘Schrijf aan Sybrand’ te steunen, ontstaat verandering. Wij blijven daarom de ontwikkelingen rondom de formatie op de voet volgen en wensen de (in)formateurs veel wijsheid en succes toe met hun opdracht.

Ariette Brouwer,

Directeur Simavi

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories