Long read

Recycling van kleding

Gooi kleding die je niet meer draagt niet weg. Met kleding kun je namelijk nog een heleboel doen. In de prullenbak gooien is echt zonde! Als je kleding inlevert voor hergebruik, zorg je voor werkgelegenheid en het is beter voor het milieu. Alle zakken met kleding worden opgehaald en naar het sorteercentrum gebracht voor een tweede leven. Doe mee met onze actie!

Wist je dat voor de productie van één nieuwe spijkerbroek 10.000 liter water nodig is!

Even voorstellen

De kleding wordt ingezameld en verdeeld via The Base Delft Holding B.V. Deze holding is vijftien jaar geleden opgericht door Remco Koornneef en telt inmiddels bijna honderd medewerkers. Zoals het een waar familiebedrijf betaamt, is de bedrijfsvoering gericht op continuïteit en staat de menselijke factor steeds centraal. De holding bestaat uit drie zelfstandige, maar nauw aan elkaar verbonden ondernemingen, die samen de hele textielketen bestrijken: Perfect Logistic Quality B.V. (= PLQ), Hits Service Nederland B.V. en Triple-G.

PLQ

PLQ verzorgt op landelijk niveau de inzameling van kleding, schoenen, tassen, riemen en klein speelgoed zoals knuffels. Meestal voor goede doelen en charitatieve instellingen, maar ook andere opdrachtgevers weten hen steeds vaker te vinden. Kleding wordt zowel huis-aan-huis als in de bekende kledingcontainers ingezameld. Op het gebied van de huis-aan-huisinzameling mogen zij zichzelf marktleider noemen. De logistieke tak is ook in staat om wereldwijd producten te distribueren.

Hits

Het sorteercentrum Hits in Den Hoorn (Z-H) sorteert, herstelt en verkoopt de ingezamelde goederen. Zowel herdraagbaar als versleten textiel wordt door hun verpakt voor een nieuwe bestemming in binnen- en buitenland. Zij bieden een uitstekende vergoeding voor de ingezamelde grondstoffen. Dankzij slimme, zelf ontwikkelde IT-toepassingen registreren en monitoren ze het gehele proces.

Triple-G

Detailhandel Triple-G, gevestigd in Den Haag, Delft en Spijkenisse, verkoopt niet van nieuw te onderscheiden (merk)kleding, schoenen, tassen, riemen en modeaccessoires tegen bodemprijzen. Kortingen kunnen oplopen tot 90% van de nieuwprijs. Onder het label Triple-G Jeans by BeFunky Fashion voert Triple-G een eigen modecollectie. Deze bestaat uit unieke, herstelde jeans, spijkerjasjes en tassen. Van een kapotte leren jas worden bijvoorbeeld weer nieuwe tassen gemaakt. De prijzen worden zo laag mogelijk gehouden in de winkels, zodat ook mensen met een kleine beurs zich voor een klein bedrag volledig in het nieuw kunnen steken.

Een tweede leven voor kleding:

  • Van oude jeans wordt werkkleding gemaakt.
  • Ongeveer 2% (meestal merkkleding) kan naar de Triple-G winkels voor verkoop. Als er in bepaalde merkkleding een gaatje zit, dan wordt het in de ateliers van de winkels hersteld.
  • Van kapotte lederen jassen worden mooie tassen gemaakt en van andere stukjes stof omslagen voor schriften. Ook deze belanden in de rekken van de Triple-G winkels.
  • 45% van de ingezamelde kleding gaat naar landen zoals Wit Rusland, Kameroen en Senegal. Kleine handelaren verkopen de kleding voor een eerlijke prijs op lokale marktjes.
  • Wit katoen gaat naar een bedrijf voor poetslappen en wol en stukjes jeans gaan naar een bedrijf in Haaksbergen om te worden vervezeld. Bijvoorbeeld voor coole meubels en verhuisdekens.

En zo zijn er nog vele andere producten die allemaal gemaakt kunnen worden van oude kleding en textiel. Door de hergebruik van kleding en textiel kunnen we veel CO2 besparen (is goed voor het milieu) maar ook veel water besparen.

Zo werkt kleding- en textielrecycling

 

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read