Long read

Recycling van kleding

Gooi kleding die je niet meer draagt niet weg. Met kleding kun je namelijk nog een heleboel doen. In de prullenbak gooien is echt zonde! Als je kleding inlevert voor hergebruik, zorg je voor werkgelegenheid en het is beter voor het milieu. Alle zakken met kleding worden opgehaald en naar het sorteercentrum gebracht voor een tweede leven. Doe mee met onze actie!

Wist je dat voor de productie van één nieuwe spijkerbroek 10.000 liter water nodig is!

Even voorstellen

De kleding wordt ingezameld en verdeeld door Curitas . Sinds 1999  verzorgt professionele textielinzameling met een hoog serviceniveau. Met behulp van verschillende inzamelmethoden en –middelen biedt Curitas maatwerk zodat iedereen op de best mogelijke manier kleding en schoenen inzamelt. Naast het inzamelen, zorgt Curitas er ook voor dat alle kleding en schoenen in Nederland worden gesorteerd zodat ieder kledingstuk een zo duurzaam mogelijk tweede leven krijgt.

Inzamelen

Curitas verzorgt op landelijk niveau de inzameling van kleding, schoenen, tassen, riemen en klein speelgoed zoals knuffels. Meestal voor goede doelen en charitatieve instellingen, maar ook andere opdrachtgevers weten hen steeds vaker te vinden. Kleding wordt in de bekende kledingcontainers ingezameld. Curitas zorgt er voor dat er voldoende inzamelcontainers beschikbaar zijn én dat ze altijd toegankelijk zijn. Sommige containers van Curitas worden bijna dagelijks geleegd!  Zo zorgen ze er voor dat u altijd uw oude kleding en schoenen kwijt kunt!

Sorteren

Al het textiel dat we samen met Curitas inzamelen, wordt gesorteerd bij gecertificeerde sorteerbedrijven in Nederland. Als onderdeel van Boer Group leveren wij uitsluitend aan Gebotex, Euro Used Clothing en Marbo Recycling. Ook wordt een deel gesorteerd bij het sociale textiel sorteerbedrijf So Grade in Ede.

Doordat al het textiel door de bedrijven van Curitas wordt gesorteerd, weten we zeker dat het textiel een goede, duurzame bestemming krijgt én behouden we (sociale) banen in Nederland. Dat maakt het ook gemakkelijk om te laten zien wat er met “jouw” oude kleding en schoenen wordt gedaan.

Recyclen

Alles wat nog opnieuw gedragen of gebruikt kan worden, wordt hergebruikt. Is iets niet meer draagbaar? Dan bepaalt het sorteerbedrijf aan de hand van het soort materiaal en de staat van het textiel, wat de beste recycling bestemming is. De verschillende recycling artikelen komen uiteindelijk bij een gespecialiseerde verwerker terecht die het materiaal recyclet in producten zoals isolatiemateriaal of poetslappen. Zo krijgt elke kapotte handdoek een tweede leven!

Is recyclen nog niet mogelijk? Curitas werkt hard aan innovaties om er voor te zorgen alle textiel een tweede leven kan krijgen!

Zo werkt kleding- en textielrecycling

 

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read