Long read
Hygiëne

Ritu, een icoon voor menstruele hygiëne in Bangladesh

Ongesteld zijn op zich is al geen pretje. Voor veel meisjes en vrouwen in Bangladesh betekent dit ook nog eens dat zij niet kunnen meedoen aan het dagelijkse leven. Samen met media en communicatiebureau RedOrange en kennisinstituut TNO, start Simavi een nieuw programma om menstruele hygiëne in Bangladesh te verbeteren. Hiermee willen we de gezondheid en het welzijn van meisjes en vrouwen bevorderen.

Menstruatie wordt niet openlijk besproken in Bangladesh door culturele gewoonten en sociale normen. Meisjes zijn hierdoor vaak niet voorbereid op hun eerste menstruatie en hebben geen of weinig kennis over hun lichaam en persoonlijke hygiëne. Ook worden vrouwen en meisjes geconfronteerd met beperkingen tijdens hun menstruatie, die hen belemmeren om deel te nemen aan de normale dagelijkse leven.

Daarnaast hebben veel vrouwen en meisjes in Bangladesh beperkte toegang tot een (dames)toilet en schoon water, en gebruiken meestal oude lappen als maandverband. Je kunt je voorstellen dat dit verre van comfortabel is en een bron voor infecties vormt.

Ritu maakt menstruatie bespreekbaar

Met Ritu gaan we informatie over menstruatie beschikbaar en bespreekbaar maken. Ritu is een meisjesnaam in Bangladesh en betekent ‘seizoen’. Het verwijst ook naar de maandelijkse menstruatie van een meisje en zal binnenkort de naam zijn van een animatiefiguur die de hoofdrol heeft in ons nieuwe programma.

Ritu wordt het gezicht van een nationale campagne en zal te zien zal zijn in een televisieserie, op social media en een eigen website. Ritu geeft praktische informatie over menstruele hygiëne, pakt taboes aan en is een rolmodel voor meisjes en vrouwen die zorgen voor goede persoonlijke hygiëne tijdens hun menstruatieperiode.

Daarnaast ontvangen scholen aanvullend lesmateriaal om menstruele hygiëne met meisjes in de klas te bespreken. Ook zullen wij samenwerken met gelijkgestemde partnerorganisaties om dit onderwerp op de politieke agenda te zetten.

Biologisch afbreekbaar maandverband

Om ook de keuze voor comfortabele en hygiënische producten te vergroten, zonder extra afval te creëren, gaan we samen met TNO en een private partner in Bangladesh biologisch afbreekbaar maandverband ontwikkelen en produceren.

Met de komst van Ritu willen we ervoor zorgen dat meisjes en vrouwen overstappen naar dit betaalbare en milieuvriendelijke maandverband. Zo kan elk meisje en vrouw in Bangladesh gewoon naar school gaan, werken en deel nemen aan het dagelijks leven wanneer zij ongesteld is.

Meer informatie

Lees meer over Ritu op onze Engelse website.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read