Long read
Drinkwater

Schoon water

Stel je eens voor dat er geen veilig water meer uit je kraan komt. En je uren moet lopen naar een waterbron. Of dat het enige water waar je toegang tot hebt, vervuild is.

Voor een tiende van de gehele wereldbevolking is dit de realiteit. Op dit moment leven wereldwijd 2,1 miljard mensen zonder toegang tot schoon drinkwater. Vervuild water is de oorzaak van ziektes als diarree, cholera, dysenterie, tyfus en polio. Alleen al aan diarree sterven jaarlijks meer dan 760.000 kinderen jonger dan 5.

Water: een basisvoorwaarde

Water is een basisbehoefte om een gezond bestaan op te kunnen bouwen. Met goede voorzieningen zoals pijpleidingen, waterpompen en regenwateropslagtanks worden de gemeenschappen niet meer geïnfecteerd door het vieze water, kunnen kinderen naar school en ouders naar hun werk. Bovendien hoeven vrouwen en kinderen niet meer dagelijks kilometers te lopen om het dichtstbijzijnde (vaak vervuilde) water te halen voor hun gezin.

Oplossing

Simavi zet zich in Nederland in om voldoende geld beschikbaar te krijgen voor schoon drinkwater, met name voor de armere bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden.

Simavi is actief lid van het NGO Platform van het Netherlands Water Partnership (NWP). In deze rol delen wij onze specifieke kennis op het gebied van Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH) en lokale gemeenschappen met overheden en bedrijven. Internationaal organiseren wij ons via het End Water Poverty netwerk. Om er zeker van te zijn dat geld goed terecht komt, maken wij ons sterk voor een zo transparant mogelijke besteding. Via Sanitation and Water for All dringen we er bij overheden in ontwikkelingslanden op aan dat zij effectieve nationale plannen opstellen.

Naast voldoende financiering, transparante besteding, eerlijke verdeling en goede nationale plannen werken we aan het verduurzamen van waterprogramma’s van overheden, collega-organisaties en bedrijven. Zo werken we samen aan een gezond basis.

Meer informatie

Ga voor meer inhoudelijke programma informatie naar onze Engelse website.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.