Long read

Tabiya werd op haar 15e uitgehuwelijkt aan een onbekende, oudere man

Ouders in Malawi zien er vaak geen kwaad in om hun dochters jong te laten trouwen. Dit komt grotendeels door armoede en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook Tabiya werd door haar ouders uitgehuwelijkt aan een voor haar onbekende, oudere man, maar kreeg met hulp van Simavi haar onafhankelijkheid terug en gaat binnenkort weer naar school.

De vreugde die we ervaren tijdens een huwelijk, is met geen pen te beschrijven. Het geluk dat we het bruidspaar gunnen, is oneindig. Zeker wanneer het om je eigen kind of kleinkind gaat, hoop je dat hij of zij in een liefdevol nest belandt.

Haar ouders hadden geen idee

In helemaal niets lijkt dit op het huwelijk van Tabiya (15) uit Mangochi, Malawi.
Tabiya werd door haar ouders uitgehuwelijkt aan een voor haar onbekende, oudere man. Ze moest haar familie verlaten en woonde vanaf dat moment bij de familie van haar echtgenoot. Haar ouders hadden het beste met Tabiya voor, maar hadden geen idee wat haar te wachten stond.

Tabiya veranderde van een vrolijk schoolmeisje, in een sombere en ongelukkige vrouw. Ze mocht niet meer naar school, want volgens haar man had dat geen enkele toegevoegde waarde. Maar zonder diploma, zou ze zichzelf of haar gezin nooit kunnen onderhouden. Tabiya werd volledig afhankelijk van haar man en belandde in een sociaal isolement.

Negatieve gevolgen

Niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk waren de gevolgen van haar huwelijk heftig. Het huiselijk geweld waar Tabiya slachtoffer van werd, was nog niks vergeleken bij de zware bevalling die ze moest doorstaan. Met haar nog onvolgroeide lichaam, bracht zij een zoon ter wereld.

Bij jonge meisjes brengt een bevalling vaak complicaties met zich mee, bijvoorbeeld hevige bloedingen of zelfs het overlijden van de moeder of baby. Incontinentie is vaak de reden waarom de jonge moeders worden verstoten van hun nieuwe familie.

Terug naar school

Tabiya heeft uiteindelijk geluk gehad. Lokale hulpverleners, partners van Simavi, hebben de ouders van Tabiya kunnen overtuigen van de ernstige gevolgen van haar kindhuwelijk. Daardoor zijn Tabiya en haar zoontje nu weer veilig thuis bij haar eigen ouders.

Wanneer haar zoontje wat ouder is, gaat Tabiya terug naar school. Harder dan ooit zal ze haar best doen voor een diploma en een stabiele toekomst voor haar zoon.

Simavi strijdt tegen kindhuwelijken

Wereldwijd worden elk jaar veertien miljoen meisjes slachtoffer van kindhuwelijken voor ze achtien zijn. Eén op de negen meisjes is zelf jonger dan vijftien jaar. Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de mensenrechten. De impact hiervan is enorm.

In de strijd tegen kindhuwelijken werkt Simavi samen met Save The Children, Oxfam Novib en Population Council in het ‘Marriage: no child’s play’ programma aan het versterken van de positie van meisjes door middel van peer education en voorlichting. Ook weren we aan het toegankelijk maken van gezondheidsdiensten, zoals bijvoorbeeld anticonceptie, voor meisjes. Daarnaast focussen we op het bieden van alternatieven voor kindhuwelijken, door het toegankelijker maken van onderwijs, het versterken van de economische positie en het beschermen van kinderen.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze strijdt tegen kindhuwelijken en het Marriage: No childs play programma? Lees hier verder.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories