Long read
Hygiëne

The Good Roll & Simavi voor water en toiletten

Wereldwijd hebben 2,3 miljard mensen geen toegang tot een schoon toilet en hebben 1,8 miljard mensen geen toegang tot veilig, schoon water. Samen met The Good Roll brengen we daar verandering in: The Good Roll investeert 50% van de nettowinst in water, sanitatie & hygiëneprojecten (WASH) van Simavi.

Wat is The Good Roll?

Een uniek Nederlands concept: een 100% boomvriendelijke, ecologische toiletrol gemaakt van gerecycled papier. Het allermooiste: met de aankoop van het  toiletpapier van The Good Roll steun je hun missie: veilige en schone toiletten voor iedereen.

Waarom is het belangrijk dat we iets aan het wereldwijde toiletprobleem doen?

In de gebieden waar wij werken komt het weinige water dat er is vaak uit vervuilde bronnen en zijn sanitaire voorzieningen – net als goede dagelijkse hygiëne – eerder uitzondering dan de regel. Dit betekent voor inwoners uit deze gebieden dat:

  • Ziektes zich sneller verspreiden zonder toegang tot basisvoorzieningen als wc’s, schoon drinkwater en hygiënische kennis. Elk jaar sterven er 525.000 kinderen onder de 5 jaar aan de gevolgen van slechte sanitaire voorzieningen, zoals diarree.
  • Kinderen dagelijks tot wel 3 uur onderweg zijn voor het halen van veilig water, waardoor ze minder vaak naar school kunnen en zich minder kunnen ontwikkelen.
  • Meisjes en vrouwen een verhoogde kans lopen te worden aangevallen door mannen, omdat ze in open gebieden hun behoefte moeten doen.

Wat doen we precies?

Dankzij de bijdrage van The Good Roll zijn er veilige, hygiënische wc’s gebouwd op St. John’s Nsognya Primary School in Oeganda. In 2019 richten we ons op drie scholen in Oeganda: Kabale Primary School, Kyeya Primary School en Kiyombya Primary School.

Dit doen we met het WASH & Learn programma. Het project richt zich op het verbeteren van de gezondheid van schoolkinderen en hun families in Kenia, Oeganda en Tanzania. Door middel van kennisverspreiding over hygiëne en de aanleg van veilige toiletten kunnen kinderen naar school en worden levensgevaarlijke ziektes voorkomen.

Dit doen we door:

  • Voorlichting te geven over hygiënisch gedrag, zoals handenwassen en opslag van schoon drinkwater.
  • De lokale bevolking te stimuleren om zelf hun toiletten en wasbakken te bouwen en te onderhouden, daarbij trainen we dorpsbewoners tot onderhoudsmonteurs voor de sanitaire voorzieningen
  • Het delen van kennis over spaarplannen voor onderhoud van schoolvoorzieningen, waaronder toiletgebouwen, via opgerichte spaargroepen
  • Kinderen te stimuleren om als sleutelfiguren op te treden en hun opgedane kennis te delen met vrienden en familie
  • Extra aandacht te geven aan voorlichting over ongesteldheid en menstruele hygiëne aan zowel meisjes als jongens, daarnaast worden er ruimtes ingericht op school waar meisjes zich kunnen wassen en leren meisjes en vrouwen hoe ze van lokale materialen maandverband kunnen maken.

Start de conversatie

Deel dit artikel