Long read
Veilige zwangerschappen
9 september 2015

Tweede Kamerleden ‘waakhond’ voor meisjesrechten

Afgelopen dinsdag 1 september gingen experts op het gebied van gender en seksualiteit met elkaar in debat over meisjesrechten. Dit gebeurde tijdens de talkshow ‘About a Girl’ in Den Haag – een initiatief van de SRHR Alliance, Youth Empowerment Alliance en OneWorld Love. Tweede Kamerlid, Roelof van Laar, ondertekende de call to action waarmee hij beloofde te waken over meisjesrechten.

Rachel Monica Achen, een ‘peer-educator’ uit Oeganda, overhandigde een symbolische waakhand aan Van Laar die hem aan deze toezegging zal helpen herinneren. Van Laar: “Het onderwerp ligt dicht bij mijn hart. Iedereen op de wereld zou helder en juist over seksuele gezondheid geïnformeerd moeten worden”. Hij voegde toe: “Het is zo belangrijk is dat het brede publiek meer te weten komt over de rechten van meisjes”.

About a girl20

September: nieuwe werelddoelen

Van 25-27 september 2015 worden tijdens de VN-vergadering in New York de nieuwe Werelddoelen vastgesteld, de zogeheten Sustainable Development Goals (SDGs). Dit zijn de opvolgers van de millenniumdoelen die van 2000 tot 2015 golden en waarvan het doel om moedersterfte terug te dringen en toegang tot reproductieve gezondheid het meest achterloopt. Van de 17 nieuwe doelen hebben twee een relatie met SRGR en de positie van vrouwen: ‘Gezondheid en welzijn voor iedereen in elke leeftijdsgroep’ (SDG 3)  en ‘Gelijke rechten voor meisjes en vrouwen’ (SDG 5).

Dinsdag 8 september ontving de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de call to action in de vorm van een petitie. Deze werd hen aangeboden door Nanneke Nix, Simavi’s Director Partnership Development, namens de allianties. De aanwezige Kamerleden, Agnes Mulder (CDA), Eric Smaling (SP), Stientje van Veldhoven (D66) en Joost Taverne (VVD), omarmden de boodschap van onze call to action. Ook zij zijn daarmee waakhond om ervoor te zorgen dat gendergelijkheid en meisjesrechten een prioriteit blijft van de Nederlandse overheid.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read