Long read
Drinkwater

Veilige watervoorzieningen: het verhaal van Margret en haar kinderen

Margret Kabonesa is een jonge weduwe van 38 jaar. Ze woont met haar vijf kinderen in Isandra, een dorp aan de westgrens van Oeganda. Dankzij veilige watervoorzieningen in de buurt en kennis over goede hygiëne kan Margret tegenwoordig zorgen voor een betere gezondheid van haar kinderen.

Voordat Simavi het waterproject in het dorp van Margret startte, was de enige veilige waterbron op 4 km loopafstand van haar woning. Margret kon haar jonge kinderen niet zo lang alleen laten. En de oudere kinderen misten te veel school wanneer ze de lange en moeizame tocht maakten om water te halen.

Net als veel andere ouders uit het dorp haalde Margret dan ook water uit een onbeschermde bron dichterbij huis.  Hun kinderen werden vaak ziek door het vervuilde water en slechte hygiëne. Margret verloor zelf vijf jaar geleden twee kinderen aan de gevolgen van ernstige diarree. Een jongetje van een jaar en een meisje van nog geen drie jaar.

Samen met HEWASA, onze lokale partner in Oeganda, zorgt Simavi voor verbeterde toegang tot veilige drinkwatervoorzieningen in haar dorp en hygiëne trainingen. Zo helpen we Margret en haar dorpsgenoten om te bouwen aan een gezond leven, voor henzelf en hun kinderen.

“Tijdens de training leerde ik dat ik mijn huis schoon moet houden. Ik leerde de kinderen het toilet te gebruiken en houd het toilet schoon. Ik was nu mijn handen met zeep wanneer ik naar het toilet ben geweest, voor het eten en voor het geven van borstvoeding. En ik bewaar drinkwater in een schone jerrycan in het huis.”

Met dit project zorgen we voor een veilige en gezonde basis voor de hele gemeenschap. Daarnaast leren we de dorpsbewoners hoe ze zelf een veilige waterbron kunnen bouwen en onderhouden. Zo worden mensen zelfvoorzienend en bouwen zij mee aan economische ontwikkeling.

“Vanaf het moment dat HEWASA met mijn gemeenschap een beschermde waterbron bouwde, heb ik toegang tot schoon en veilig drinkwater dichterbij mijn huis. Mijn kinderen zijn gezond en hebben geen ziektes meer. Goede hygiëne in combinatie met goede voeding zorgt voor een gelukkig en gezond leven!”

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read