Long read
Drinkwater

Wandelen voor schoon drinkwater in Afrika

Vanaf 22 maart gaat Wandelen voor Water weer van start, de leukste wandelactie van het jaar! Met deze sportieve actie kunnen kinderen zélf iets betekenen voor hun leeftijdsgenoten in Afrika. Elk jaar lopen duizenden scholieren in heel Nederland, met 6 liter water op hun rug om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor veilig drinkwater. En dit jaar kan jij ook meedoen!

Waarom is schoon drinkwater zo belangrijk?

Voor ons is het heel normaal; een toilet thuis en op school en genoeg schoon water om te drinken, douchen, spelen, koken en je handen te wassen. Helaas is dit niet overal zo vanzelfsprekend; nog steeds hebben wereldwijd nog 2,4 miljard mensen geen toegang tot een schoon toilet en hebben 1,8 miljard mensen geen toegang tot schoon, veilig water. Dit geldt ook voor veel kinderen in Kenia, Oeganda en Tanzania. Zij moeten vaak uren lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze minder vaak naar school en missen ze belangrijke lessen. En dat niet alleen! Wereldwijd sterven er nog elke dag 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water en het gebrek aan een toilet.

Schone toiletten en veilig drinkwater

Met de opbrengst van Wandelen voor Water verbetert Simavi in Kenia, Oeganda en Tanzania de toegang tot schoon drinkwater en veilige toiletten op scholen. Met waterpompen, waterleidingen en schone toiletten helpen we lokale gemeenschappen hun eigen voorzieningen te bouwen. We leiden lokaal mensen op die de voorzieningen bouwen en onderhouden, zodat de gemeenschappen zelfvoorzienend worden en een duurzaam resultaat bereikt wordt. Daarnaast wordt er voorlichting gegeven over goede hygiëne. Duizenden kinderen en hun families krijgen zo de kans op een gezonde basis en een betere toekomst. Lees meer over dit project in deze factsheet of bekijk onderstaand filmpje om te zien waarvoor we precies wandelen.

Gastlessen

Naast de wandelactie zelf, bestaat het programma van Wandelen voor Water ook uit kennisoverdracht. Er is een lespakket ontwikkeld over de waterproblematiek. Leerlingen die meedoen, krijgen van te voren gastlessen om hen te leren over de situatie van hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Zo leren zij dat drinkwater en goede hygiëne belangrijke voorwaarden zijn voor een gezonde basis.

In 2016

In totaal liepen in 2016,  11,177 leerlingen voor Simavi mee met Wandelen voor Water. Samen haalden ze €523.000 op, dit is inclusief de multiplier van Aqua for All. Deze multiplier houdt in dat Aqua for All het bedrag van Wandelen voor water vermeerdert met 80%.

Wanneer kun je dit jaar lopen?

Vanaf 22 maart, tijdens Wereld Waterdag, gaat Wandelen voor Water weer van start en kan je op verschillende locaties meelopen. Natuurlijk kan je ook voor een andere dag kiezen, tijdens jullie sportdag bijvoorbeeld, met de Koningsspelen, of tijdens de avondvierdaagse. De keuze is helemaal aan jou.

Doe mee!

Scholen kunnen zich hier inschrijven voor Wandelen voor Water via het inschrijfformulier.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories