Long read
Drinkwater

Wandelen voor schoon drinkwater in Afrika

Voor kinderen in Nederland is er altijd wel een kraan in de buurt. Hoe belangrijk die luxe van schoon water is kun je aan kinderen uitleggen, maar de boodschap landt pas écht als ze er zelf mee aan de slag gaan. Wandelen voor Water is een combinatie van leren en doen. Leerlingen van de bovenbouw van de basisschool krijgen les over de waterproblematiek én helpen kinderen in ontwikkelingslanden door 6 kilometer te lopen met water. Zo ervaren ze wat hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden dagelijks moeten meemaken. Tussen de gastles en de wandeling krijgen de leerlingen de kans om zoveel mogelijk geld op te halen voor verschillende waterprojecten.

Wandelen voor Water is een initiatief van Amref Flying doctorsSimavi, ZOA en Rotary Nedeland. Het doel van onze samenwerking is om bij te dragen aan schoon water voor iedereen in 2030. Dan hoeven mensen en kinderen niet meer ontzettend ver te lopen om schoon (drink)water te halen. Zo kunnen ze weer naar hun werk of school en tegelijk werken aan een zelfstandige toekomst.  

Dit doen we door leerlingen van de bovenbouw van de basisschool bewust te maken van het tekort aan water en ze op een leuke sportieve manier geld te laten inzamelen voor waterprojecten in ontwikkelingslanden. 

Sinds 2003 hebben Nederlandse kinderen bijna €12 miljoen ingezameld voor meer dan 300 projecten wereldwijd. Daardoor hebben 510.000 mensen in ontwikkelingslanden nu schoon water in de buurt. Hierdoor kunnen mensen zich weer focussen op een zelfstandig bestaan en kinderen naar school in plaats van iedere dag te moeten lopen voor schoon water.

scholierenactie

WASH & Learn in Tanzania

Families in Tanzania kampen met een tekort aan veilig water. Het weinige water dat er is komt vaak uit vervuilde bronnen en de toiletten zijn, net als goede dagelijkse hygiëne, eerder uitzondering dan regel. Kinderen in deze kwetsbare gebieden zijn dagelijks vaak wel drie uur bezig met het halen van water, waardoor ze minder vaak naar school kunnen en zich minder kunnen ontwikkelen.

Met het WASH & Learn programma willen wij vijf scholen in Tanzania ondersteunen door de toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te verbeteren en de kinderen en de gemeenschap op een duurzame manier te leren hoe dit te onderhouden. Ook zal er les worden gegeven de kennis over dagelijkse hygiëne (zoals handen wassen) te vergroten.

De leerlingen en gemeenschappen die wij met dit project ondersteunen worden vervolgens ingezet als ambassadeurs van dit project, zodat zij hun opgedane kennis overdragen aan de omliggende gemeenschappen.

Ook meedoen?

Scholen kunnen zich inschrijven via de Wandelen voor Water website

naar Website Wandelen voor Water

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read

Related stories