Long read
Toiletten

Water als vriend en vijand

Arpita en haar schoolvriendjes hebben geen toegang tot een veilig en schoon toilet. In het regenseizoen overstroomt hun toilet op school, met alle ernstige gevolgen van dien. Met jouw hulp zorgen we er in het arme Bengaalse dorp Botiaghata voor dat kinderen als Arpita een gezondere toekomst tegemoet gaan.

Buitenspelen tussen de ontlasting

Het hebben van een schoon en veilig toilet, misschien wel twee, is voor ons vanzelfsprekend. Dit is het helaas niet voor Arpita uit Botiaghata, een klein dorp in de arme regio Kulhna in Bangladesh. Het toilet op haar school is namelijk onhygiënisch en zelfs gevaarlijk. Tijdens het regenseizoen loopt het gat in de grond vol met water en overstroomt het, waardoor de ontlasting zomaar de straat op drijft.

Arpita en heer schoolvriendjes hebben geen idee van de gevaren van zulke overstromingen voor hun gezondheid en spelen ook tijdens de overstromingen gewoon buiten – vaak op blote voeten. Ze lopen hierdoor ernstige besmettelijke ziekten op, zoals diarree en cholera. Behalve de grote gezondheidsrisico’s die de ziektes met zich meebrengen, zorgen ze er ook voor dat de schoolresultaten van Arpita en andere zieke kinderen sterk achteruitgaan omdat ze vaak en voor lange tijd ziek thuis moeten blijven.

Duurzame verbetering

Een veilig toilet is hét medicijn tegen armoede; als Arpita haar behoeften kan doen op een hygiënisch toilet, dat niet overstroomt tijdens het regenseizoen, zal ze minder vaak ziek worden. Dat geldt niet alleen voor haar, maar ook voor haar schoolgenootjes en alle andere inwoners van het dorp. Hierdoor zullen zij meer tijd krijgen om naar school te gaan of om te werken en zo uit de spiraal van armoede komen.

In veel plattelandsgemeenschappen is er gebrek aan kennis over nut en noodzaak van schone, veilige toiletten. Bij overheden ontbreekt het vaak aan goede plannen en de wil om het probleem aan te pakken. Samen met lokale partners brengen wij partijen bij elkaar en stimuleren we lokale gemeenschappen zelf hun toiletblokken en wasbakken te bouwen. We geven voorlichting over hygiëne en trainen dorpsbewoners tot onderhoudsmonteurs. Zo stimuleren we de lokale economie en zorgen we voor een duurzaam resultaat.

Hoe kun jij helpen? 

Steun onze strijd voor schone en veilige toiletten voor iedereen! Door BRIL naar 4333 te sms’en, doneer je eenmalig €3 en help je een gezonde basis voor iedereen te realiseren. Of vul hieronder een donatieformulier in. Samen maken we het verschil.

 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read
Doneer

Kies uw donatie

3

Voor € 15 krijgt Arpita toegang tot een veilig toilet en loopt ze minder risico op ernstige besmettelijke ziektes.

Van iedere euro die Simavi uitgeeft gaat 92 cent naar onze doelstelling: een gezonde basis voor iedereen.

U ontvangt een e-mail om uw gegevens te controleren en uw donatie te bevestigen. Dit voorkomt dat anderen zonder uw toestemming doneren. Simavi legt gegevens vast ter uitvoering van het donateurschap of verwerking van een eenmalige gift. Ook kunnen we deze gegevens gebruiken om u te informeren over onze activiteiten, projecten en producten. Als u op deze informatie geen prijs stelt, kunt u dit schriftelijk melden aan Simavi, Naritaweg 135, 1043 BS Amsterdam, of via info@simavi.nl. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven voor onze e-mails.