Long read
Veilige zwangerschappen

Wist ik veel: 5 dingen die je niet wist over (on)veilige zwangerschap

In welke mate zijn we ons eigenlijk bewust van de vrijheid en veiligheid die we hebben als het gaat om het kiezen voor een (veilige) zwangerschap? Voor veel vrouwen en meisjes in Afrika en Azië is dit niet vanzelfsprekend. Veel van hen lopen grote gezondheidsrisico’s door de complicaties waar ze mee te maken krijgen tijdens hun zwangerschap of bevalling. Maar wat zit hier precies achter? Waarom is het zo belangrijk voor Simavi om te werken aan professionele zorg en begeleiding voor zwangere vrouwen en moeders? Dit zijn 5 dingen die je waarschijnlijk niet wist over het doormaken van een (on)veilige zwangerschap en bevalling..

Van de 800 vrouwen wereldwijd die dagelijks overlijden tijdens de bevalling, leeft 99% in ontwikkelingslanden

Op wereldniveau overleven maar liefst 800 moeders hun bevalling niet. 792 van deze moeders leven in ontwikkelingslanden. De risico’s en complicaties die aan de bevalling zitten vormen voor hen een relatief grote dreiging. Zij en hun families zoeken vaak te laat medische hulp die bij de zwangerschap nodig is. Daarnaast zorgt een gebrek aan vervoer naar een kliniek of ziekenhuis en een tekort aan voorzieningen, medicijnen of personeel voor hogere moedersterfte. Ook het gebrek aan basale voorzieningen als schoon drinkwater en toiletten draagt hieraan bij.

Elk jaar bevallen 40 miljoen moeders zonder professionele begeleiding

Doordat dus vaak laat wordt besloten over medische hulp én er vaak gebrek aan vervoer is, zijn veel moeders genoodzaakt hun bevalling te doorstaan zonder professionele hulp. De risico’s en kans op complicaties zijn dan des te hoger. Dit is een van de redenen dat Simavi investeert in professionele zwangerschapsbegeleiding en zorg voor de pasgeborenen. Traditionele vroedvrouwen uit de lokale gemeenschappen worden opgeleid tot gezondheidswerkers. Ook aan het vervoer wordt hard gewerkt: denk aan mobiele klinieken die de zorg naar de dorpen kunnen brengen!

De grootste oorzaken van moedersterfte zijn extreem hoge bloeddruk en bloedingen

Namelijk 33 tot 50% van de gevallen van moedersterfte wordt hierdoor veroorzaakt. Dit zijn niet alleen risico’s die liggen bij de bevalling zelf. Met goede en kwalitatieve prenatale zorg kunnen we dit bestrijden. Vaak staan een gebrek aan faciliteiten en personeel goede prenatale zorg in de weg, waarmee deze complicaties tijdens de zwangerschap voorkomen kunnen worden of de risico’s verlaagd. Met een vernieuwende app zorgt Simavi samen met kennisinstituut TNO voor een verbetering hiervan. Leer hier meer over dit innovatieve project: Check2gether.

De medische kosten van een ongeplande zwangerschap zijn ruim 2x zo hoog als de kosten voor het voorkomen ervan

De kosten voor moderne anticonceptie zijn veel lager dan de kosten voor de gezondheidszorg die komt kijken bij een ongeplande zwangerschap. Voor elke $1 die wordt uitgegeven aan anticonceptie services, zouden de kosten van de medische zorg voor ongepland zwangere vrouwen namelijk dalen met $2,22. Een belangrijk feit als je weet dat maar liefst 214 miljoen vrouwen een onvervulde behoefte heeft aan anticonceptie. Zij hebben (nog) geen toegang tot moderne anticonceptiemiddelen. In Zuid-Azië is de representatie van deze vrouwen het hoogst.

Bij 1 op 10 zwangerschappen in ontwikkelingslanden is sprake van onveilige abortus

Ook onveilige abortussen dragen bij aan het hoge sterftecijfer onder de moeders. Daarom is anticonceptie letterlijk van levensbelang. Zo kunnen we ongewenste zwangerschappen op een veilige manier voorkomen. Slechte medische voorzieningen en gebrek aan kennis zorgen dat deze vrouwen niet de juiste behandeling kunnen krijgen in een ziekenhuis of kliniek. Door meisjes en vrouwen zelf te laten beslissen over hun zwangerschap, door veilige anticonceptie beschikbaar te maken, kunnen we het aantal sterftegevallen gedreven door onveilige abortussen enorm terugbrengen.

Deze 5 feitjes laten je inzien waarom Simavi zwangere vrouwen wil motiveren gezonde keuzes te maken en veilige medische services te eisen. Bij Simavi werken we met veel liefde en enthousiasme aan een gezond leven voor iedereen en we geloven dat gedragsverandering daarin centraal staat.  Meer lezen over ons werk aan (on)veilige zwangerschappen in ontwikkelingslanden? Lees hier verder.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read