Long read
Toiletten

Wist Ik Veel: 5 Redenen waarom een goed toilet zo belangrijk is

Stel je eens voor dat je geen toegang hebt tot een schoon toilet. Of dat je elke dag in de openlucht moet toiletteren. En s ’avonds alleen in het donker naar buiten moet om een privéplek te vinden. Wereldwijd is dit voor 2.4 miljard mensen elke dag de realiteit. Zij hebben geen fatsoenlijk toilet. Daarom – voor Wereld Toilet Dag –: 5 redenen waarom een toilet eigenlijk zo belangrijk is.

1. Goed sanitair voorkomt ziektes
In één gram poep zitten tot 1 miljoen bacteriën en 10 miljoen virussen. Zonder toilet verspreiden deze zich via water en door de lucht. Zo veroorzaken zij ziektes zoals diarree. Door goed sanitair blijven mensen gezonder.

2. Een toilet beschermt niet alleen tegen ziektes
Je doet als mens gemiddeld vier tot tien keer per dag je behoefte. Stel je voor hoe ongemakkelijk het is om dat te doen zonder een toilet. Vooral vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar in het openbaar. Een toiletgebouw beschermt hen hiertegen.

3. Gezonde kinderen ontwikkelen zich beter
Studies tonen aan dat groeiachterstand en open ontlasting in relatie staan tot elkaar. Deeltjes uit de ontlasting vervuilen het water en de algemene omgeving waardoor kinderen constant ziek zijn. Dit belemmert hun fysieke en cognitieve ontwikkeling. Gezonde kinderen bieden een land betere kansen.

4. Onderwijs belangrijk voor de toekomst van een land
Volgens de World Health Organization heeft nog niet eens de helft van de scholen in lage-inkomenslanden een toilet. In de rest van de scholen moeten studenten één of twee toiletten delen. Het gevolg is dat deze jonge mensen infecties krijgen en achter raken of stoppen met hun studie.

Meisjes hebben het extra moeilijk wanneer zij gaan menstrueren. Zij blijven dan vaak een week weg en haken zelfs af. Juist voor dit soort landen geldt dat de jeugd de toekomst heeft. Hygiënische toiletten dragen daar aan bij.

5. Goede toiletten beter voor de economie
De economische verliezen door ontoereikende water- en sanitaire voorzieningen worden geschat op 220 miljard euro per jaar wereldwijd. Door goede toiletten verbetert de gezondheidstoestand in gemeenschappen. Daardoor nemen medische kosten af en verhoogt de productiviteit van een land. Zo bevorderen goede toiletten een sterkere economische ontwikkeling.

Start de conversatie

Deel dit artikel

Long reads

Een long read is een diepgaand artikel over één van de onderwerpen waar wij ons mee bezighouden.

Meer ‘long reads’ Lees volgende long read