Long read
2 januari 2020

Zwaar, maar ontzettend mooi en indrukwekkend: Madelon deed mee aan de eerste Hike for Health van Simavi

Madelon nam in november 2019 deel aan de allereerste Simavi Hike for Health. Ze ging een sportieve uitdaging aan en haalde daarmee sponsorgeld op voor projecten van Simavi. De groep ging ook zelf op bezoek bij een bestaand project, en bij een nieuw project dat mede door het opgehaalde sponsorgeld kan worden uitgevoerd. Hieronder lees je waarom de reis indrukwekkend en loeizwaar was, en waarom Madelon ondanks alles absoluut opnieuw de beslissing zou maken om mee te gaan. 

Bezoek projecten Simavi  

Voordat we daadwerkelijk de bergen ingingen, bezochten we de projecten van Simavi. In Kohalpur werden we zeer warm ontvangen door een grote groep vrouwen, die met behulp van micro-kredieten het leven in hun gemeenschap goed voor elkaar hebben. Denk aan schone huizen, aanwezigheid van wc’s en waterputten. Hun mannen zijn veelal afwezig voor werk in het buitenland, waardoor deze vrouwen zeer zelfstandig zijn. Na afloop dansten we samen met de uitgelaten vrouwen. In dit project was echt duidelijk te zien hoe jarenlange inspanning van Simavi zijn vruchten heeft afgeworpen.  

Situatie vóór interventie

Hierna bezochten we de projecten waarvoor wij steun gezocht hebben. Een heel ander verhaal dan de dag ervoor. Alles was zeer onderontwikkeld. De vrouwen in dit dorp waren in eerste instantie zeer terughoudend over de mogelijke verandering die geboden werd. Ze hadden geen interesse in wc’s en voorlichting over zwangerschappen, hygiëne, medische ondersteuning en water. Inmiddels zien ze wel de mogelijkheden en zijn ze enthousiast over het programma. Het zal wel nog enkele jaren duren voordat de omstandigheden net zo goed zijn als in het project dat we gisteren bezochten. Wel fantastisch om te zien dat je uiteindelijk met alle donaties zoveel verschil kunt maken. 

Fotocollage Madelon Hike for Health

foto’s van Madelon

De hike 

Wat een ongelofelijke ervaring, en de moeilijkste lichamelijke en mentale uitdaging die ik ooit heb gedaan en zal doen. Eerst liep je over paden en door dorpjes naar boven, daarna begonnen de 4.000 steile treden. Dit kun je bijna niet voorbereiden, tenzij je iedere week in de sportschool op het stepsapparaat staat… Maar we leven nog, en we hebben elkaar er doorheen getrokken! Eenmaal boven stonden de eerder gearriveerden ons aan te moedigen. Spontaan barstte ik in huilen uit.

In de dagen erna werd de groep closer en closer. We deelden mooie en aangrijpende verhalen over waarom we deze uitdaging zijn aangegaan. De derde dag vertrokken we om 03.30 om het ultieme doel te bereiken van de trip: Poon Hill. Fantastisch om de zon op te zien komen en de besneeuwde toppen te aanschouwenWe hadden zo’n geluk met het weer! Het was kraakhelder. Op de terugweg (die ik op mijn tandvlees uitliep) voerden de wegen ons langs watervallen, de meest fantastische uitzichten, apen, overal stromend water en die waanzinnige toppen. Als je hoogtevrees hebt, is deze tocht trouwens wel een afrader…  

Na onze laatste hike dag, appel-eitje en wat mij betreft toch opeens veel te abrupt beëindigd, reden we het laatste stuk de berg af in 5 hobbelende 4 x 4 jeeps. Dat is op zich ook nog een heel avontuur. We kwamen regelmatig onze gidsen en dragers tegen, die dezelfde berg afdaalden als wij, maar natuurlijk minstens zo snel waren. We hadden even daarvoor afscheid genomen van hen, met veel pijn in ons hart.

Fotocollage Madelon voor Hike for Health

Foto’s van Madelon

Terugblik 

Het is afgelopen, uitgelopen, afgerond, doel gehaald en tot een mooi einde volbracht. Ik heb zelfs braaf de yogaklasjes gedaan in de vroege ochtend, want hé, je wilt alles afvinken. Samen met mijn man liep ik de tocht, en we hebben in 45 jaar ontzettend veel samen meegemaakt, maar dit was toch weer een extra verdiepende en verbindende ervaring. Met de opgehaalde donaties kunnen we het project dat we bezochten ondersteunen. En, wat ik van tevoren al had verwacht: het maakt ontzettend veel indruk om de kans te krijgen te kunnen zien wat er met donaties gerealiseerd kan worden.  

Nu ik de kans heb gehad om wat uit te rusten, merk ik hoe zwaar het is geweest. Te weinig slaap, koud, etc. Maar het is een adembenemend land met zijn mensen: de mooiste natuur en uitdaging voor lichaam en geest. Ik heb pijn aan mijn knieën, een koortslip tot in mijn neus en een mond vol aften. Maar zou ik het weer doen? Had dit niet verwacht…maar absoluut JA!! Want wat was die dynamiek met deze groep mensen bijzonder. Ze zitten allemaal in mijn hart, en ik mis ze nu al oprecht. 

Lees alle updates van Madelon op haar wervingspagina 

Start de conversatie

Deel dit artikel

Wilt u meer weten over dit evenement?

Dan kunt u contact opnemen met Sandra van der Willigen

sandra.vanderwilligen@simavi.nl
088 313 15 37 (direct)